open-navfaktor-logo
search
Tri principa
Predsjednik kosovske skupštine: Formirati ZSO nakon što Srbija de facto prizna Kosovo
Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da Zajednicu srpskih općina (ZSO) treba formirati nakon što Srbija de facto prizna nezavisnost Kosova kroz evropski prijedlog, prenosi Kosovo online.
09.03.2023. u 08:58
get url
text

Konjufca smatra da SAD insistira na formiranju Zajednice srpskih općina kako bi ubijedio Srbiju da potpiše sporazum.

- Ono što je za Kosovo dozvoljeno može biti samo neka apstraktna šteta. Dakle, mi pokušavamo da Kosovo, kroz obećanje i uputstvo Ustavnog suda, dobije de facto priznanje. To se neće dogoditi jer Srbija neće prihvatiti - izjavio je Konjufca.

Prema njegovim riječima, Kosovo zapadnim silama pokušava da predstavi tri principa na kojima je došlo do zaključka da je formiranje ZSO onakve kakvu Srbija traži nemoguće.

- Ne pokušavamo da izbjegnemo ZSO, trudimo se da pokažemo da to Udruženje ima dvije dimenzije, prva je iz 2013. godine, a druga je sadržaj. Posle 2013. godine Ustavni sud je sve ovo odbacio, prvo etničko, drugo da je nosilac javne vlasti, treće da je trećestepena vlast. Objasnit ćemo ova tri principa i pozicionirati Kosovo u ta tri principa da pokažemo međunarodnoj zajednici da je ono što Srbija traži nemoguće - rekao je on.

Konjufca je naveo da bi Srbija mogla da formira "forum srpskih općina", kako bi se bavila problemima srpske zajednice na Kosovu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.