open-navfaktor-logo
search
Elvedin Begić
Predsjednik FSBiH o selektoru Zmajeva: Duško Bajević neće raditi besplatno
U ovoj fazi nije želio razgovarati o bilo kakvim finansijskim uvjetima, kazao je Begić 
27.12.2019. u 13:36
get url
text

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević neće raditi besplatno. To bi bila degradacija njega kao čovjeka i stručnjaka, te nema nikakve potrebe za tim, rekao je ekskluzivno za Anadolu Agency (AA) Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Begić je istakao da je za nacionalni tim, odnosno FSBiH 2019. godina "bila neuspješna u takmičarskom dijelu".

- Kvalifikacije su prošle kako su prošle, nismo postigli željeni uspjeh. Svi mislimo da smo zaslužili da se kvalifikujemo na EURO 2020, da imamo ekipu, reprezentaciju za to. Selektor je mogao osigurati da se kvalifikujemo. Nažalost, nismo. Morali smo raskinuti saradnju sa Robertom Prosinečkim i imenovali smo Bajevića - kazao je Begić, pa dodao:

- Očekivanja svih nas, ne samo u Savezu, nego i navijača i kompletne javnosti u BiH je plasman na EURO 2020. Ne samo mi, kompletna sportska javnost, rekao bih, u Evropi smatra da nam je mjesto na EURO 2020. Mišljenja smo da ćemo sa Bajevićem uspjeti ispraviti propuste iz kvalifikacija. I pored neuspjeha Prosinečkog, zaboravljamo da je 2018. godina za nas sa njim bila izuzetno uspješna, kada smo se plasirali u grupu A Lige nacija. Ne smijemo zaboraviti i zanemariti da ćemo u jesen naredne godine igrati u najjačoj grupi sa još 15 selekcija. Tri jake reprezentacije, koje u Evropi predstavljaju velesile, igrat će protiv naše reprezentacije, gostovati u BiH. Sama činjenica o nastupu u takvoj jakosnoj grupi kaže da je 2018. bila uspješna, što ne možemo reći za 2019. Vjerujemo da će Bajević nadomjestiti nedostatke kroz baraž i da ćemo se na koncu plasirati na Evropsko prvenstvo.

Zahvalio se Prosinečkom, kako je naglasio, "na korektnosti tokom čitavog mandata na klupi reprezentacije BiH".

- Bio je svjestan da je rezultat jedino mjerilo. Kada je došlo vrijeme za raskid ugovora bio je više nego korektan, i ovom prilikom mu se zahvaljujem na radu, ali i korektnosti tokom formalno-pravnog rastanka, koji je bio na nivou za poželjeti.

Informaciju jučer objavljenu u pojedinim medijima da će "Bajević raditi besplatno na funkciji selektora BiH" odlučno je demantovao. Nazvao je i "spinom".

- Još nismo dogovorili uvjete. Bajević je pokazao koliki je džentlmen i nije džaba još davno dobio nadimak Princ s Neretve. Pokazao je da je dostojanstvo i ljudskost zadržao i do danas. U ovoj fazi nije želio razgovarati o bilo kakvim finansijskim uvjetima. Rekao je "odredite, predložite uvjete - slažem se sa svim". Neće besplatno raditi. To bi bila degradacija Bajevića u svijetu sporta. Čvrsto vjerujem da je Savez u situaciji od prije sedam, osam godina, kada je nedostajalo novca, organizacione infrastrukture, da bi Bajević bio spreman dati doprinos na takav način. U današnjem vremenu niti ima potrebe da radi besplatno, niti je to, ponavljam, istinita informacija - istakao je Begić, naglasivši da će Bajević sam birati saradnike u stručnom štabu, "čije će imenovanje Izvršni odbor N/FS BiH samo potvrditi".

Potvrdio je i da će BiH polufinale baraža za plasman na EURO 2020 protiv Sjeverne Irske igrati 26. marta iduće godine na zeničkom stadionu Bilino polje, gdje će biti domaćin i u eventualnom finalu pet dana kasnije.

- Nažalost, u BiH jedino stadion u Zenici odgovara ili približno ispunjava uvjete za takav nivo utakmica - rekao je Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.