open-navfaktor-logo
search
Kokeza o iskustvima
Predsjednik FS Srbije pobijedio koronavirus: Borba za živote je bitnija od bilo kakve utakmice
U Srbiji je i dalje na snazi vanredno stanje, ali u Fudbalskom savezu Srbije ništa ne prepuštaju slučaju.
29.04.2020. u 10:30
get url
text

U ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA), predsjednik Slaviša Kokeza, koji je prebolovao koronu, kaže da tamošnji Savez spremno dočekati normalizaciju situacije i eventualni nastavak fudbalske sezone.

- Imamo tri scenarija i sva tri zavise od konačne odluke Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja u vezi s vanrednom situacijom u zemlji. Prvi podrazumjeva prekid prvenstva. Drugi, odigravanje preostala četiri kola i završnice Kupa, a treći, odigravanje svih 11 kola i Kupa Srbije. Onog trenutka kada dobijemo zvaničnu informaciju da klubovi imaju dozvolu da nastave s normalnim aktivnostima, održat ćemo sastanak sa Zajednicom Superligaša i u otvorenom razgovoru s predstavnicima klubova donijeti najbolje moguće rješenje - rekao je Kokeza.

Kokeza je uspio da se izbori s opasnom bolešću i na osnovu tog iskustva pokušava da probudi svijest kod onih koji još uvijek ne shvataju kakve posljedice može da izazove virus Covid-19.

- Sada se osećam odlično, ali tih 14 dana u bolnici nije bilo nimalo lako. Ja sam se zarazio između 18. i 20. februara u Milanu, na utakmici Lige prvaka Atalanta - Valencija. Dvije nedjelje kasnije, pojavili su se prvi simptomi u obliku glavobolje i povišene temperature. U prvi mah nisam pomislio na koronu, ali pošto temperatura nije spadala, otišao sam da se testiram i nalaz je bio pozitivan. Uradili su mi rendgen i ustanovili zapaljenje pluća, a ja sam dva dana kasnije osjetio prve tegobe s disanjem. Nisam mogao da udahnem vazduh i priključili su me na kiseonik. Priznajem, bilo je straha i panike u tim trenucima - prepričao je Kokeza svoju borbu s bolešću.

Na kraju, poručio je da bi čitavo društvo moralo da izvuče pouke iz ove komplikovane situacije i da poslije dobijene bitke s koronom bude još jače i mudrije.

- Zdravlje nema cijenu. Potpuno je nevažno da li ćemo zakasniti na sastanak 15 ili 20 minuta, da li nosimo skupo odijelo i firmirane cipele, koji automobil vozimo… Ne smijemo više nikada da dovedemo sebe u ovu situaciju. Da nešto mora da se desi, da bismo shvatili koliko je život dragocijen - zaključuje Kokeza u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.