Predsjednik EPP-a: Mnogi lideri Balkana idu suprotnim smjerom od onog kojeg traži EU

objavljeno: 06.02.2018. u 16:13

Evropska narodna stranka (EPP) pozdravlja Strategiju proširenja Evropske unije (EU) na zapadni Balkan te u potpunosti podržava opredijeljenost EU-a ka perspektivi širenja na sve zemlje ove regije.

- Proširenje EU-a je jedna od najuspješnijih evropskih politika koja dovodi slobodu, demokratiju, mir i ekonomski razvoj zemalja koje se žele priključiti Uniji. Ali iznad svega, donosi nadu ljudima koji čvrsto vjeruju da je njihova budućnost u EU-u – kazao je predsjednik EPP-a Joseph Daul.

EPP je, ističe, jedina politička snaga koja aktivno promocira politiku proširenja te je upravo zbog toga oduševljen postupkom Evropske komisije i izradom konkretnog plana priključenja zemalja zapadnog Balkana EU-u.

- Zapadni Balkan je naš najbliži partner i oni su geografski već unutar EU-a. EPP će i dalje biti privržena podršci evropskim integracijama te će im pomoći na reformskom putu. Ali mnogo toga se treba uraditi – poručio je.

Među zadacima koji stoje pred zemljama zapadnog Balkana koje nastoje postati članice Unije Daul izdvaja reforme i rješavanje svih postojećih bilateralnih otvorenih pitanja.

- Zapadni Balkan također mora nastaviti borbu protiv korupcije, poštovati vladavinu prava i uspostaviti neovisan pravosudni sistem. Tek će se tada ekonomija tih zemalja stabilizirati, privlačeći nove investicije i stvarajući nova radna mjesta i prosperitet za građane, naročito mlade – kazao je Daul.

Od partnera iz zapadnog Balkana očekuje privrženost reformama čiju su provedbu obećali lideri.

- Nažalost, mnogi od aktuelnih lidera u regiji idu suprotnim smjerom od onog koji zahtjeva EU – poručio je predsjednik EPP-a.

EPP je, podsjećanja radi, najveća i najutjecanija politička grupacija u EU-u, koju čine 79 stranaka iz 41 države.