open-navfaktor-logo
search
Optužen za genocid
Predsjednik BORS-a, Karadžićev i Mladićev svjedok odbrane, danas pred Sudom BiH
U Sudu BiH danas bi se Milomir Savčić (1959) sa Sokoca, predsjednik Boračke organizacije republike Srpske (BORS), trebao izjasniti o krivnji.
10.02.2020. u 09:17
get url
text
get url
text

Potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH Savčić se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

U svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS-a, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, u periodu od 11.07. do 15.07.1995. na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

VEZANI TEKST - Karadžićev glavni istražitelj optužen za genocid: Svjedok odbrane ratnih zločinaca u Hagu

- Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS-a i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima. Optuženi Savčić Milomir, tereti se da je radnjama opisanim u optužnici, počinio krivično djelo pomaganje u genocidu - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U julu 2013. godine, na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću svjedočio je upravo Savčić, koji je ujedno bio i glavni istražitelj tima odbrane optuženog.

Savčić je svjedočio i na suđenju ratnom zločincu generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.