- Javljamo vam da je naš voljeni njemački ovčar Champ preminuo mirno kod kuće. Bio je naš stalni, dragocjeni pratilac, tokom posljednjih 13 godina i porodica Biden ga je obožavala. Iako mu je snaga slabila u posljednjim mjesecima, kada bi ušli u sobu, odmah bi se podigao, mašući repom i nudio se za češanje uha ili stomaka. Gdje god da smo bili, on je želio biti s nama i sve bi odmah postalo bolje kad je bio pored nas - napisali su u poruci predsjednik SAD-a i prva dama.

Napisali su i da je Champ volio da se sklupča ispod njihovih nogu, pored vatre, na kraju dana, da ponudi utješno prisustvo na sastancima ili da se sunča u vrtu Bijele kuće.

- U mlađim danima bio je najsretniji jureći lopte za golf na prednjem travnjaku Pomorske zvjezdarnice ili se utrkivao da uhvati naše unuke dok su trčali oko našeg dvorišta u Delawareu. U našim najradosnijim trenucima i u našim najtužnijim danima, bio je tu s nama, osjetljiv na svaki naš neizgovoreni osjećaj i emociju. Volimo svog slatkog, dobrog dečka i uvijek će nam nedostajati - zaključili su dirljivu poruku.

Porodica Biden ima još jednog njemačkog ovčara Majora, a on se nalazi u njihovom domu u državi Deleware.