open-navfaktor-logo
search
Veliki čovjek
Predsjednik Alija nakon rata došao je u Bihać i rekao: "Želim prvo da upoznam Mirzu Sadikovića"
Naš Mirza bio je prvi i jedini novinar izvještač koji je tokom cijelog rata, putem radija BiH slao informacije iz opkoljenog Bihaća
12.07.2019. u 17:38
get url
text

Novinara Mirzu Sadikovića, Srebreničanin sa bihaćkom adresom, koji nas je danas napustio svi pamtimo po ratnim izvještajima iz opkoljenog Bihaća, na tadašnjem Radiju BiH.

Bio je ljudina, bio je novinarčina. Prije rata, pričaju nam krajiški novinari, Mirza je radio za brojne sedmične i dnevne listove.

Odmah po izbijanju agresije na našu zemlju, pridružio se Armiji R BiH. Bio je pripadnik Informativne službe Petog korpusa, obilazio sva ratišta oko Bihaća i svakodnevno izvještavao o stanju na terenu.

Naš Mirza bio je prvi i jedini novinar izvještač koji je tokom cijelog rata, putem Radija BiH slao informacije iz opkoljenog Bihaća.

Prvi predsjednik R BiH Alija Izetbegović, odmah nakon rata, posjetio je Bihać. Po dolasku u krajiški grad heroj, pričaju nam novinari koji su tada bili u Informativnoj službi Petog korupusa, predsjednik je rekao:

-Želim da upoznam Mirzu Sadikovića, njegov glas me je smirivao, on je nama u Sarajevu ulijevao nadu da Bihać nikada neće pasti-kazao je tada prvi predsjednik R BiH.

Bio je oslonac i učitelj mlađim generacijama novinara, a starijima prijatelj koji je u svakom trenutku bio tu za njih. Kako u ratu, tako i u miru, do posljednjeg dana života radio je za svoj narod, za svoju Krajinu i za svoju Bosnu i Hercegovinu.

Rođen je 1955. godine u Srebrenici.  Novinarstvom se bavio od 1984. godine kada je radio u listu "Oslobođenje", a od 1987. do 2015. godine, koje je otišao u penziju, radio je za RTV Sarajevo, RTV BiH, te na Federalnoj TV i BHT1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.