open-navfaktor-logo
search
2.946 glasača
Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj: Turski birači u BiH sutra izlaze na birališta
Turski građani od sutra će moći glasati na biralištima u turskim diplomatskim predstavništvima u Bosni i Hercegovini u okviru predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se u Republici Turskoj održati 14. maja, javlja Anadolija.
04.05.2023. u 17:23
get url
text

Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin izjavio je da su sve pripreme završene i da će birači moći glasati od 5. do 7. maja na biralištima u turskoj ambasadi u Sarajevu i u konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci.

Birališta će u naredna tri dana biti otvorena u periodu od 9 do 21 sat.

- Sve procedure se provode onako kako to određuje Vrhovna izborna komisija Turske. Vreće sa glasačim listićima će zapakovati birački odbori, a diplomatski kuriri će ih dostaviti u Tursku. Na izborima 2014. godine u inozemstvu je izlaznost birača bila oko 18 posto, a 2018. je premašila 50 posto. Vidimo da je interes naših građana za glasanje u inozemstvu porastao i da se ta navika razvija. Očekuje se da će ove godine biti još veći odziv - rekao je ambasador Girgin.

Navodeći da su glasačke kutije prvi put postavljene u Mostaru i Banjoj Luci, ambasador Girgin je rekao da je građanima koji se nalaze u Hrvatskoj lakše doći do tih gradova.

Napomenuo je kako je vrlo važno da građani ostvaruju svoja demokratska prava.

- U saradnji s lokalnim vlastima pripremamo svu potrebnu infrastrukturu. Jedna od karakteristika naših građana je da izlaze na izbore. Zaista je tako, najviše stope izlaznosti u svijetu zabilježene su u Turskoj, što je u kontekstu demokracije vrlo važno - kazao je Girgin.

U Bosni i Hercegovini registrirano je 2.946 turska birača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.