open-navfaktor-logo
search
Ekonomske mjere
Predsjednica UO Udruženja banaka: Banke će odlučiti kome će omogućiti moratorij na otplatu kredita
Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Sanela Pašić je na današnjoj konferenciji za medije pojasnila situaciju vezanu za najavljeni moratorij na otplatu kredita za sva fizička lica u Federaciji BiH.
26.03.2020. u 12:27
get url
text
get url
text

Federalni premijer Fadil Novalić je, podsjećamo, najavio da će se taj moratorij, odnosno odgoda plaćanja u periodu od najmanje tri mjeseca, odnositi na sve građane koji to žele, dok je, s druge strane, Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH donio odluku prema kojoj banke procjenjuju ko može koristi moratorij, a ko ne.

Pašić je kazala da su banke u BiH više nego svjesne problema i udara kojeg ekonomija doživljava, te da žele i bit će partneri klijentima, pravnim i fizičkim licima, Vladi i Udruženju poslodavaca u prevazilaženju ovih problema na način da ćemo dati kreditne olakšice klijentima.

- Naš supervizor je propisao osnovni okvir u kojem te olakšice treba da se definiraju i odluka će vjerovatno stupiti na snagu danas ili sutra. Ono što je zadatak bankaua u ovim danima jeste da uzme taj okvir i da definira precizno njegov sadržaj, da odgovori na pitanja kome se daje koja modifikacija, kako se daje, koji je proces i tako dalje. Proces je dosta kompliciran. Treba nam nekoliko dana da to definiramo – izjavila je Pašić.

Suština je, dodaje, da će se voditi principima, a to su da žele maksimalno pomoći svima koji su ugroženi ovim virusom, da žele držati kao prioritet zdravlje klijenata na način da će uprostiti aktivnosti sa što manje fizičkog kontakta, te održavanje stabilnosti bankarskog sektora.

- Davanje olakšica, dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, što mi želimo i možemo uraditi jer imamo dobar kapital i likvidnost, ali treba naći pravu mjeru koja će držati sektor stabilnim – izjavila je Pašić.

Pašić pojašnjava da su banke imale priliku vidjeti nacrt odluke Agencije za bankarstvo, te da banke definiraju korake, što će potrajati nekoliko dana.

- Kada definiramo sve, počinjemo sa implementacijom. Implementacija je jedan masovan proces. Mi ćemo dati sve od sebe da to brzo obavimo. Kada banke definiraju sve uvjete i ko dobija, šta dobija i na koji način dobija, banke će koristiti sve svoje kanale koje inače koriste za komuniciranje sa klijentima da objasne situaciju i postupak na najkraći mogući način – izjavila je Pašić.

Odgovarajući na upit medije, Pašić je kazala da će se banke kretati u okviru kojeg su dobili, a izostanak preciznog okvira je pitanje za Vladu FBiH i Agenciju za bankarstvo FBiH. - Intencija ovog okvira jeste da se pomogne onima kojima je to potrebno, koji su ostali bez sredstava za plaćanje kredita. Mi ćemo specifične detalje razraditi u narednih nekoliko dana – pojasnila je Pašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.