Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o "direktnim naređenjima koja su došla od Vučića" za oružani incident u Banjskoj, kada je poginuo jedan kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

- Imamo jasne dokaze koje ćemo objaviti u narednim danima o direktnim naređenjima koja su došla od Vučića - kazala je ona u intervjuu sa Christian Amanpour.

Kaže da svi dokazi upućuju na to da Beograd ipak stoji iza incidenta. Osmani je rekla da Kosovo traži da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su učestvovali u nasilju u Banjskoj, za koje je rekla da predstavlja teroristički napad sa ciljem aneksije sjevera Kosova "po uzoru na Krim".

Optužila je Srbiju da želi da destabilizira Zapadni Balkan i time omogući predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da u regiji otvori "novi front" protiv Zapada.

- Važno je to spriječiti kažnjavanjem i sankcijama protiv Srbije. U suprotnom će Srbija biti ohrabrena da nastavi sa nasiljem, ne samo prema Kosovu, nego i drugdje u regionu - kazala je Osmani.

Dodaje kako još nema potvrde da je Srbija smanjila prisustvo vojske na granici.