open-navfaktor-logo
search
Optužila Beograd
Predsjednica Kosova: "Dok zemlje u regiji provode vježbe s američkom vojskom Srbija jača utjecaj Kremlja i destabilizira regiju"
Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, optužila je Srbiju da jača utjecaj Moskve u regionu organizovanjem zajedničkih vježbi s ruskom vojskom.
23.05.2021. u 19:54
get url
text

- Dok Kosovo i druge zemlje u regiji sudjeluju u zajedničkim vojnim vježbama s američkom vojskom (#Defender21), Srbija pojačava utjecaj Kremlja i destabilizira regiju organiziranjem zajedničke vježbe s ruskom vojskom – napisla aje smani na svom Twitter nalogu.

 

Sve ovo dešava se kada kosovske snage sigurnosti učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama sa snagama SAD, ali i Oružane snage BiH kroz vježbu "Brzi odgovor 21".

Podsjetimo da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer nije prisustvovao vojnoj vježbi Oružanih snaga BiH i SAD-a na Manjači.

Kontigent kosovskih snaga sigurnosti učestvuje u multinacionalnoj vježbi "Laufer 21" u Hrvatskoj, koja je dio vježbe "Neposredni odgovor 21".

Vježbe koje se odvijaju u Hrvatskoj i BiH dio su međunarodnih manevara "Branilac Evrope 21", koje predvodi američka vojska za Evropu.

S druge strane, Rusija i Srbija istovremeno izvode zajedničke vježbe, a Rusija dodatno i naoružava Srbiju donirajući joj 30 tenkova i isto toliko oklopnih vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.