open-navfaktor-logo
search
Planina Udrč
Predmeti kojima su se koristili Srebreničani u julu 1995. bit će izloženi u Memorijalnom centru
Predmete koji svjedoče o surovoj svakodnevici iz jula '95, borbi za preživljavanje unesrećenih Srebreničana, dok su bježali pred neprijateljima, pronašli su lovci na planini Udrč, na lokaciji Raševo.
03.02.2020. u 11:45
get url
text

- Mi smo to viđali i ranije, ali nismo nikoga obavještavali. Znali smo da su tu spavali naši Srebreničani. Sada me je prijatelj zamolio da to slikam i nakon što sam mu poslao slike, zvali su me iz Memorijalnog centra Potočari da ih odvedem na tu lokaciju. Odvest ću ih sutra. Lokacija je nepristupačna i može se doći samo pješke - kazao nam je lovac Fahrudin Mustafić.

Među pronađenim predmetima su odjeća, obuća, kanisteri, šerpe, lonci..., koji će postati muzejski eksponati, ili bolje rečeno, opipljivi svjedoci ljudske golgote s kraja 20. stoljeća. 

{$galerijaFotografija}

- Znamo pouzdano da su neki naši ljudi tu boravili nekoliko mjeseci nakon pada Srebrenice, da su se krili gore, tako da to vjerovatno pripada njima - kazao nam je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

U blizini mjesta Raševo, gdje su se kril Srebreničani, pronalažene su i pojedinačne grobnice, onih koji nisu uspjeli preživjeti put prema slobodi, a pod nišanom neprijatelja.

Predmeti koji su pripadali Srebreničanima- 03.02.2020.
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.