Četvrtak, 30.03.2023.
FOTO: Ilustracija

Predloženo zadržavanje epizode "upozorenje" u svim zonama KS

Prema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu, indeks kvaliteta zraka danas u 14 sati iznosio je 232 i okarakterisan je kao veoma nezdrav

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo danas predlaže Vladi KS da zadrži na snazi drugu epizodu "upozorenje" u svim zonama iz pomenutog Plana.

Iako su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer zabilježili prekoračenje koncentracije za PM10 na automatskoj stanici Vijećnica od 337 µg/m3, a što je dostignut prag za predlaganje proglašenja treće epizode "uzbuna" - 300 µg/m3, ovo stručno tijelo, zbog činjenica da ostale stanice nisu pokazale prekoračenja za proglašenje pomenute epizode, kao i da od jutros svi analizatori bilježe značajno smanjenje izmjerenih koncentracija PM10, predlaže zadržavanje prethodno proglašene epizode ”upozorenje“.

Dodatni razlog pronalaze i u činjenici da se, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, s  padavinama i slabim vjetrom.

- Također, u večernjim satima se očekuje prestanak temperaturne inverzije, koja uslovljava povećanje koncentracija zagađujućih materija u kotlinskim područjima - navodi se u saopćenju Vlade KS.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno s Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Prema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu, indeks kvaliteta zraka danas u 14 sati iznosio je 232 i okarakterisan je kao veoma nezdrav.
 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh