open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Predloženo vještačenje daktilografkinje tužioca Mihajlovića
Tužilaštvo je predložilo timsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li ona može pristupiti i svjedočiti u ovom predmetu
15.10.2019. u 13:58
get url
text

Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi, Državno tužilaštvo je predložilo timsko vještačenje daktilografkinje optuženog kako bi se utvrdilo da li je ona sposobna da pristupi Sudu i svjedoči.Saslušanje daktilografkinje je bilo planirano na današnjem ročištu, ali je sutkinja Amela Huskić rekla da je ona dostavila opravdanje zbog izostanka u kojem je navedeno da zbog bolesti nije u fizičkom i psihičkom stanju da svjedoči, te je priložena medicinska dokumentacija.

Tužilaštvo je predložilo timsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li ona može pristupiti i svjedočiti u ovom predmetu.

-Protiv nje je ovo tužilaštvo vodilo istragu i tada je dostavila medicinsku dokumentaciju da je bolesna. Urađeno je vještačenje i vještak je tada ustanovio da je sposobna dati izjavu. Dat je bio nalog za timsko vještačenje, ali je tada došlo do prebacivanja tog predmeta na drugo tužilaštvo. Provjerama je utvrđeno da timsko vještačenje nije urađeno. Pretpostavljam da se situacija promijenila - kazala je tužiteljica Ivana Petković.

Mihajlović je napomenuo da je daktilografkinja saslušana na okolnost jedne tačke optužnice u svojstvu svjedoka i da nikada nije saslušavana u svojstu osumnjičene, kao i da Tužilaštvo nije navelo okolnosti na koje će dati svoj iskaz.

Sutkinja Huskić je na kraju ročišta rekla da će Sud dati nalog za timsko vještačenje.

Prije toga je svjedokinja Optužbe Sanela Bekrić kazala da poznaje daktilografkinju, da ju je tri-četiri puta godišnje posjećivala kući, kao i da joj je pred Novu 2016., ispred sindikata Tužilaštva, odnijela novčanu pomoć zbog njene bolesti.

Tužiteljica je podsjetila da je u iskazu datom u istrazi rekla da je pomoć ispred sindikata odnijela pred Novu 2017., ali je svjedokinja ponovila da se radilo o 2016. godini.

Ismir Sućeska, bivši suprug daktilografkinje, kazao je da je nakon razvoda ostao s njom u korektnim odnosima i da je, kada je imao novca, plaćao alimentaciju koju je odredio Sud, te naglasio da njegova primanja nisu velika jer je ratni vojni invalid.

Rekao je i da je, kada je bila bolesna, od njega tražila 5.000 konvertibilnih maraka (KM), ali da tada taj novac nije imao kod sebe, kao i da 2010./2011. godine nije tražila neke sume, niti se žalila.

Odbrani je svjedok odgovorio da je plaćao alimentaciju za dijete kada je imao sredstava, i da je na osnovu toga platio više hiljada maraka.

-Stan je, izgleda, sporan. Kupljen je prije nestanka novca. Razlika između scenarija i optužbe je ta da je scenario mašta - istakao je branilac Vlado Adamović.

Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu od preko 100.000 KM.

Nastavak suđenja je 29. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.