open-navfaktor-logo
search
Porijeklom iz Turske
Predloženo da se likovi tvoraca vakcine Pfizer štampaju na novčanicama eura
Zastupnik njemačke Slobodne demokratske partije (FPD) Moritz Korner je predložio da likovi tvoraca vakcine protiv novog tipa koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech budu na novčanicama eura.
03.01.2022. u 12:24
get url
text

Predložio je da likovi Ugura Sahina i Ozlem Tureci budu štampani na jednoj od novčanica eura.

Njemački političar Korner rekao je za list "Welt am Sonntag" da bi važne evropske ličnosti poput osnivača kompanije BioNTech trebalo da se pojave na novim novčanicama eura.

- Njihov rad spasio je živote miliona Evropljana - rekao je Korner.

Povodom 20. godišnjice eura, koji je stupio na snagu kao zvanična valuta u eurozoni 1. januara 2001. godine, zahtijeva se redizajn novčanica eura.

Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske koji su se doselili u Njemačku 1960-ih godina.

Sahin, koji je rođen u Iskenderunu u Turskoj 1965. godine, stigao je u Njemačku kao četverogodišnjak, gdje je njegov otac radio u fabrici automobila. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i nekoliko godina radio u Medicinskom centru Univerziteta Saarland.

Tureci je kćerka turskog ljekara koji je emigrirao u Njemačku iz Istanbula. Studirala je medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Saarland i napravila je pionirske korake u oblasti imunoterapije raka u Njemačkoj.

Par je osnovao kompaniju BioNTech kako bi razvili tehnologiju za individualizirane imunoterapije raka.

Ubrzo nakon pojavljivanja koronavirusa u Wuhanu u Kini, Sahin i Tureci odlučili su koristiti svoje znanje iz tehnologije "messenger RNA" (mRNA) kako bi podstakli imunitet i spriječili infekcije COVID-19 u okviru projekta kojeg su nazvali "Project Lightspeed".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.