open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Predloženim izmjenama Budžeta FBiH milioni KM planirani za izgradnju putne infrastrukture
Inače, Budžetom FBiH za 2019. godinu je za projekte unapređenja avioprometa već osigurano 3,5 miliona KM, te će taj iznos, zajedno s dva miliona KM, dostići iznos od 5,5 miliona KM namijenjenih ovom projektu
27.06.2019. u 12:08
get url
text
Autoceste, brze ceste

Predloženim izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2019. godinu planirana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture (autoceste, brze ceste), od čega se 151,5 miliona KM odnosi na povrat sredstava u Budžet FBiH na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa trezora, a na temelju zaključka Vlade FBiH od 20.6.2019. godine. Na istom podračunu će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u Budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će biti finansirani projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugi projekti.Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH i očekuje se da budu uplaćena u narednom periodu. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

U skladu sa Zaključkom Vlade FBiH, planirana su i dva miliona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću. Riječ je, također, o neutrošenim sredstvima u Budžetu FBiH za 2018. godinu. Inače, Budžetom FBiH za 2019. godinu je za projekte unapređenja avioprometa već osigurano 3,5 miliona KM, te će taj iznos, zajedno s dva miliona KM, dostići iznos od 5,5 miliona KM namijenjenih ovom projektu.

Rebalansom Budžeta za 2019. godinu obuhvaćene su i promjene koje se odnose na unutrašnja prestrukturiranja sredstava pojedinih budžetskih korisnika, ali isključivo u okviru njihovih odobrenih budžeta.

Pripremajući Rebalans, Federalno ministarstvo finansija je potpuno ispoštovalo zaduženja koja je dobilo od Vlade FBiH, ali i smjernice i dobru praksu u planiranju i upravljanju javnim sredstvima. Naime, uprkos dodatnim rashodima, tekuća potrošnja je povećana za samo 1,4 miliona KM, a račun finansiranja smanjen za 300 miliona KM. Time je potvrđeno opredjeljenje Vlade u zadržavanju restriktivne budžetske potrošnje i ograničavanju javne potrošnje. Samim tim je smanjena i potreba za domaćim i ino zaduživanjem. S druge strane, znatno su povećana sredstva za kapitalna ulaganja i kapitalne investicije što bi, u konačnici, trebalo poboljšati i ubrzati glavne generatore ekonomskog rasta u FBiH.

U skladu sa zaključcima Vlade FBiH za izmirenje obaveza iz radnog odnosa po sudskim odlukama u cijelosti (glavnica, zatezna kamata i troškovi postupka) planirano je osam miliona KM, dok je 17 miliona KM predviđeno za izmirenje obaveza po osnovu vansudskih nagodbi, planiranih na posebnom ekonomskom kodu, kako bi bile stvorene pravne pretpostavke za provodivost izvršenja ovih obaveza.

Inače, Prijedlog izmjena i dopuna iznosi 2.701.845.731 KM, što je za 48 miliona KM ili 1,8 posto više u odnosu na Budžet FBiH za 2019. godinu.

U skladu sa predloženim promjenama, Parlamentu FBiH je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2019. godinu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.