open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Predložen pritvor za policajca iz DKPT-a osumnjičenog za korupciju
Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon ispitivanja osumnjičenog uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Fahjrudina Gačanovića (1979), policijskog službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DКPT) BiH i ranijeg zaposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saopćilo je Tužilaštvo BiH.
21.09.2022. u 15:49
get url
text

- Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više osoba iz kriminogenih struktura, sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Sky aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim osobama, različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1.000 eura - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Na navedeni način, osumnjičeni je, kako navode, za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organizovanog kriminala, a također ugrožavao sigurnost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organizovanog kriminala.

Istraga se odnosi na krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz člana 217. i povreda tajnosti postupka iz člana 237. КZ-a BiH.

VEZANI TEKST - U Sarajevu uhapšeni Admir Arnautović Šmrk i policajac iz DKPT-a

Mjera pritvora predožena zbog razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZКP-a BIH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim satima nakon čega će biti donijeta tužilačka odluka o prijedlogu pritvora, saopćili su iz Tužilaštva.

Zbog organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga policija je preksinoć uhapsila i Admira Arnautovića Šmrka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.