Petak, 01.03.2024.
FOTO: Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor za petero osumnjičenih u Sky predmetu kodnog naziva "Overdose II"

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih koji su uhapšeni u nastavku policijske akcije kodnog naziva "Overdose II".

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene - Nonu Sejdića, zvanog Nono, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH, Dženana Bukvu, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH, Kenana Bukvu, rođenog 1994. godine u Sarajevu, državljanina BiH, Azru Suljagić, rođenu 1992. godine u Sarajevu, državljanku BiH, i Elvedina Hašimovića, zvanog Bebe, rođenog 1996. godine u Njemačkoj, državljanina BiH.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS-a na području Sarajeva i Rudog su lišili slobode i izvršili pretrese pet osumnjičenih osoba. Prilikom izvršenog pretresa su pronađene i oduzete određene količine opojnih droga heroin i kokain, te oružje, municija, novac i mašina za rudarenje kriptovaluta.

Također, privremeno su oduzeta tri putnička motorna vozila.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period vršili krijumčarenje, skrivanje, transport, kao i plasman na ilegalno narko-tržište većih količina opojnih droga kokain, heroin i marihuana, kao i narkotičkih smjesa, te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

VEZANI TEKST - Detalji akcije u Sarajevu i Rudom: Nađeni droga i oružje, oduzeti automobili, na ispitivanju više osoba

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh