Mjera pritvora je predložena za Mehu Milkunića (58) iz Kalesije, Milorada Popovića (52) iz Bijeljine, Nurdina Jahića (48) iz Tuzle, Branislava Cvjetkovića (49) iz Zvornika i Sadika Suljića (53) iz Sapne.

- Milkunić, koji je bio vođa grupe za organizirani kriminal, uz pomenuta krivična djela osumnjičena je i za krivotvorenje službene isprave i pripremanje krivičnog djela, Popović i za krivično djelo pripremanje krivičnog djela, a Cvjetković i Suljić i za krivično djelo krivotvorenje službene isprave. Istraga je otvorena i protiv N.K (54) iz Tuzle zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode - navode iz Tužilaštva TK.

Milkunić je osumnjičen, dodaje se u saopćenju, da je u periodu od polovine 2019. do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizirani kriminal, u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama u grupi, radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protivpravnu imovinsku korist.

Tako su. pojašanjeno je iz Tužilaštva TK, u pomenutom periodu izradili i nabavili različite krivotvorene javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja, vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protivpravnu imovinsku korist za sebe.

Osumnjičeni su lišeni slobode 26. septembra u koordiniranoj operativnoj akciji Alterego I i II koju su proveli policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz saradnju sa MUP-om TK i MUP-om RS-a. Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske po nalogu Tužilaštva TK i Republičkog javnog tužilaštva RS, uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli. Pretresima i operativnoj akciji su prethodile provjere i istražne radnje koje su trajale duži period.

Protiv njih je donesena naredba o provođenju istrage i ispitani su u Tužilaštvu. Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom periodu.