Pritvor će biti predložen zbog opasnost od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom i između ostalog se tereti da je kao član organizirane kriminalne skupine, komunicirajući putem aplikacije Sky, dogovarao i sudjelovao u teškim krivičnim djelima organiziranog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa opojnim drogama marihuana i heroin u velikim količinama, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu u na području Bosanske Gradiške.

Također, tužilac u predmetu kodnog naziva Insider, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane, koje uključuju i kućni pritvor za osumnjičenog Adisa Prašovića, rođenog 1979. godine u Sarajevu, uposlenog kao inspektor u policiji MUP-a KS.

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela, korištenja policijskih ovlasti i kapaciteta, za nezakonito dostavljanje informacija osobama iz krim-miljea, te je potrebno da se udalji iz policijskih struktura, za vrijeme trajanja istrage.

Prijedlozi za određivanje mjera pritvora i zabrane, bit će u zakonskom roku, proslijeđeni Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.