open-navfaktor-logo
search
Pucao iz pištolja
Predložen pritvor Banjalučaninu osumnjičenom za pokušaj ubistva vođe "Lešinara"
Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka stavio je prijedlog da se odredi pritvor Banjalučaninu Marku Praštalu (27) osumnjičenom da je 17. marta ove godine pokušao ubiti sugrađanina Dejana Kostića zvanog Dela (33).
31.03.2023. u 14:34
get url
text

Osim za ovo djelo, Praštalo se sumnjiči i za nedovoljenu proizvodnju i promet oružja jer nije imao imao oružni list niti dozvolu za držanje pištolja iz kojeg je pucao na Kostića.

Praštalo je uhapšen tek jučer.

Iz tužilaštva je saopćeno da se sumnjiči da je 17. marta oko 16.20 sati vozio "mercedes" u ulici Aleja Svetog Save, a kada je primijetio oštećenog u njegovom vozilu, sa kojim se mimoilazio, izašao je i iz pištolja ispalio više hitaca u pravcu zadnjeg dijela vozila oštećenog u namjeri da ga ubije, a potom pobjegao.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, zatim jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice i što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo uznemirenjem javnosti.

Banjalučka policija i tužilaštvo su se tek danas, skoro 15 dana od događaja, zvanično oglasili o pucnjavi koja se dogodila usred dana i to u saobraćaju, a iako smo im prije tri dana poslali upit o spornim dešavanjima, odgovore nismo dobili.

Praštalo je ranije u dva navrata hapšen zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavama, a osuđivan je zbog trgovine drogom i nanošenja teških tjelesnih povreda.

Ovo je drugi put u posljednjih 10 mjeseci da je pucano na Kostića. U junu prošle godine ranjen je u nogu u banjalučkom naselju Starčevica, a osumnjičeni za ovo djelo, Nemanja M. iz Banje Luke, se nakon nekoliko dana u pratnji svog advokata predao policiji.

VEZANI TEKST - Banjalučanin uhapšen zbog pokušaja ubistva Dejana Kostića Dele

Kostić je od ranije poznat policiji, a predstavljao se kao vođa navijačke grupe "Lešinari" FK Borac .

Protiv njega je Osnovni sud u Banoj Luci potvrdio optužnicu za krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, a koje je počinjeno u aprilu 2019. godine.

U oktobru 2020. godine osuđen je na pola godine zatvora za nanošenje teških povreda Igoru Arseniću, te dvije novčane kazne od po 4.000 KM za nanošenje lakših povreda Zvjezdanu Arseniću, te provalu u firmu "Hidroinženjering" iz koje je ukrao sef sa 12.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.