open-navfaktor-logo
search
Populistički potez
Predizborno vrijeme: Naša stranka za smanjenje plaća parlamentarcima, a (ne) znaju da to zakon ne dozvoljava
Skoro u pravilu u izbornoj godini u Bosni i Hercegovini potegne se priča o smanjivanju visokih plaća parlamentaraca, ministara, vojske savjetnika... 
23.04.2022. u 21:07
get url
text

Tako je i u ovoj 2022. godini. Vijeće ministara je nedavno donijelo odluku prema kojoj se povećava osnovica za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH, a povećane plaće dobit će i državni zastupnici, ministri, savjetnici... Kome će ako ne sebi.

Iz Naše stranke su poručili kako je "vladajuća koalicija pod izgovorom da povećava plaće zaposlenicima u državnim institucijama, povećala plaće i političarima".

- Podržat ćemo povećanje plaća samo državnim službenicima, a ne i parlamentarcima, ministrima i savjetnicima čije su plaće svakako previsoke. Mi ćemo sada predložiti smanjenje koeficijenta za nas parlamentarce jer ovo što oni rade je pljačka građana - poručili su iz NS-a.

Na kraju su još istakli da "ako ne uspijemo sada, sigurno ćemo im u oktobru smanjiti plaće", očekujući valjda pobjedu na Općim izborima.

Iza ovog "ako ne uspijemo sada" ustvari se krije spoznaja da je nemoguće razdvojiti državne službenike i namještenike od političara jer to jednostavno zakon ne dozvoljava.

VEZANI TEKST - Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više

Naime, pored namještenika, državnih službenika, vojnika i policijskih službenika pravo na povećanje prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH imaju  i imenovani i izabrani zvaničnici. Jednostavno, njih nije moguće izuzeti iz ovih povećanja, bez obzira na to što ih dobar dio ima plaće veće od 4.000-5.000 KM, nikakvom odlukom već isključivo izmjenama zakona i ustavnih odredaba.

Iluzorno je očekivati da bi u Parlamentu BiH, u oba njegova doma, bilo dovoljno ruku da glasaju za umanjenje svojih privilegija. Većina zastupnika i delegata svih ovih godina je deklarativno za smanjenje svojih plaća, ali kada to treba staviti u skupštinsku proceduru, entuzijazam za socijalnu osjetljivost pukne ko balon.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.