Zahtjev za nastavak konstituirajuće sjednice s potpisima 18 zastupnika predat je danas stručnoj službi Skupštine Tuzlanskog kantona, potvrdio je za Faktor zastupnik SDA Midhat Čaušević. U zahtjevu je zatraženo da sjednica bude održana u ponedjeljak 8. jula u 13 sati.

- U nastavku sjednice slijedi konstituiranje Kluba Bošnjaka u Skupštini TK, jer su klubovi Hrvata i Srba već konstituirani. Nakon toga slijedi potvrđivanje ili osporavanje predstavnika klubova naroda za rukovodstvo Skupštine. Nakon što budu izabrani kandidati svakog naroda za rukovodstvo Skupštine, onda ta tri kandidata naroda između sebe biraju predsjednika, a preostala dvojica obavljat će funkcije potpredsjednika Skupštine TK - pojašnjava Čaušević.

Nakon što bude okončana procedura izbora rukovodstva, slijedi prvi korak u formiranju vlasti.

- Predsjedniku Skupštine TK daju se ovlasti da pozove najjaču stranku u Skupštini TK da ponudi ime mandatara za sastav nove kantonalne vlade - dodaje Čaušević.

Zahtjev za sazivanje sjednice potpisali su zastupnici SDA, DF-a, SBiH, SBB-a te tri zastupnika SDP-a. Ovo su stranke koje će uzeti učešće u vlasti, s tim da najveći kapacitet ima SDA, koja će shodno tome ponuditi mandatara za sastav Vlade TK.

Unutar stranaka uključenih u pregovore o formiranju vlasti saznajemo da broj od 18 zastupnika, koliko je stavilo potpise, najvjerovatnije nije konačan. S koliko ruku raspolaže nova većina bit će vidljivo na samoj sjednici. Također saznajemo da bi procedura oko imenovanja nove vlade mogla biti završena već naredne sedmice.