open-navfaktor-logo
search
Oproštaj od legende
Pred sahranu ispunjena želja Peleove majke: Povorka će proći pored njene kuće
Fudbalski svijet oprašta se od sinonima za najvažniju sporednu stvar na svijetu - legendarnog Pelea, koji je sinoć preminuo u 82. godini od posljedica raka debelog crijeva.
30.12.2022. u 19:59
get url
text

Peleova majka Celeste izrazila je želju da nakon posljednjeg ispraćaja na stadionu povorka sa tijelom njenog sina u pratnji policije prođe i pored njene kuće, što joj je na kraju i ispunjeno.

Celeste koja je prije nešto više od mjesec dana proslavila jubilarni 100. rođendan, svojevremeno je prozvana brazilskom majkom godine nakon što je nenajavljeno došla na trening brazilske reprezentacije uoči u Svjetskog prvenstva 1966. u Engleskoj, a 26-godišnji Pele joj je otrčao u zagrljaj.

Inače, nakon posljednjeg ispraćaja na stadionu, povorka tijelom će u pratnji policije proći će i ulicama Santosa.

Brazilski mediji javljaju da su uprava Santosa i gradske vlasti započele pripreme za Peleovu sahranu nekoliko mjeseci prije njegove smrti, kada su doktori izvijestili o velikom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja. Pripremili su protokole slične onima koji su bili na snazi ​​prilikom smrti britanske kraljice Elizabete.

Pele će u utorak, 3. januara, biti pokopan na groblju Memorial Necropole Ecumenica, gdje su pokopani i njegovi rođaci i prijatelji. Bit će prisutni samo članovi uže porodice i prijatelji jer će biti zatvorena za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.