open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Pred gradski derbi: Velež (ne) pamti trijumf Pod Bijelim brijegom
U Mostaru je za danas zakazan gradski derbi između Zrinjskog i Veleža.
15.09.2021. u 13:57
get url
text

Radi se o zaostaloj utakmici 2. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koja se igra na stadionu Pod Bijelim brijegom, nekada domu Veleža, a sada domaćem terenu Zrinsjkog.

Zrinjski u utakmicu ulazi sa četiri boda viška u odnosu na gradskog rivala, a tim Sergeja Jakirovića optimizam može gajiti i u superiornosti koju ima nad gradskim rivalom na domaćem travnjaku.

Prema dosupnim informacijama servisa rezultati.com, Velež nikada u Premijer ligi BiH nije slavio protiv Zrinjskog Pod Bijelim brijegom.

Velež se jedini put na stadionu sa kojeg je protjeran radovao 28. septembra 2011. godine. Tada su Rođeni u Kupu BiH slavili službenim rezultatom 0:3. Taj meč je prekinut nakon vodećeg gola Rođenih u sudijskoj nadoknadi. Navijači Zrinjskog utrčali su na teren u želji da se fizički obračunaju s igračima Veleža. Utakmicu je službenim rezultatom registrovala Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH.

Rođeni su se prethodnih godina dosta mučili, tavorili i po nižem rangu, da bi u prošloj sezoni zahvaljujući dobrim igrama ispred Zrinjskog uspio izboriti Evropu. Bolji, jači i stabilniji Velež znači uzbudljiviji i konkurentniji mostarski okršaj.

Zrinjskom će dvoboj s Veležom biti peti domaći susret u Premijer ligi BiH, a Plemići su zabilježili četiri pobjede i remi.

Velež je u prvih sedam utakmica svega dva puta gostovao, a učinak je pobjeda i remi.

Najbolji strijelac Zrinjskog na startu sezone je Nemanja Bilbija s tri pogotka, dok je kod Veleža dva puta pogodio Brandao.

Zrinjski i Velež ove sezone nisu postizali golove u prvih 15 minuta utakmica. Plemići mrežu rivala najčešće pogađaju između 30 i 45 minute. U tom intervalu postigli su 41.7 posto svojih golova, a dali su ih ukupno 12. U razmaku od 15-30, 45-60 i 75-90 Rođeni najčešće postižu pogotke. U sedam utakmica postigli su sedam pogodaka i isto toliko primili.

Zanimljivo, Zrinjski je u prvih sedam kola čak pet puta sačuvao svoju mrežu, a Velež dva puta.

Meč Pod Bijelim brijegom igra se od 17 sati. Glavni arbitar mostarskog derbija je Sarajlija Haris Kaljanac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.