Državna ministarstva danas bi trebala usvojiti i odluku kojom se van snage stavlja Odluka o proglašenju stanja prirodnih ili drugih nesreća na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, predviđeno je određivanje međunarodnih graničnih prijelaza za prijevoz oružja te formiranje Radne grupe za harmonizaciju propisa o oružju i municiji međusobno i sa pravnim stečevinom Evropske unije.

Jedan od tačaka dnevnog reda je i Prijedlog pravilnika o evidenciji znanstvenog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine, te Izvještaj o praćenju postupka javnih nabavki za 2022. godinu, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu naći će se i Izvještaj o prihvatu i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u BiH na temelju Sporazuma o readmisiji za 2022. godinu, a predviđeno je i davanje mišljenja na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Informacija o realizaciji Plana implementacije dokumenta "Pregled obrane" i Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017-2027." koju je predložilo Ministarstvo odbrane BiH također je na dnevnom redu današnje sjednice VMBiH.