open-navfaktor-logo
search
Traži se krivac
Prečistač otpadnih voda u Butilama danas će biti očišćen od katrana
Hitnom intervencijom zaposlenika na PPOV Butila nije došlo do ugrožavanja tehnološkog procesa prečišćavanja i hidromašinske opreme na postrojenju
27.12.2019. u 12:42
get url
text
Butile prečistač

Postrojenje za prečiščavanje otpadnih voda na Butilama danas će biti očišćeno u poslijepodnevnim satima. Jutros, oko devet sati počelo je crpljenje katrana iz prijemnog šahta, između objekta šljunkolov i ulazne komore. Posao obavlja firma Delta Petrol iz Kaknja, specijalizovana za ovaj tip eko incidenata, naveli su iz Vodovoda i kanalizacije.

Hitnom intervencijom zaposlenika na PPOV Butila nije došlo do ugrožavanja tehnološkog procesa prečišćavanja i hidromašinske opreme na postrojenju. Katran je izolovan i zaustavljen u objektu šljunkolova dimenzija u dužini pet metara, širina sedam i dubini šest metara, a koji se nalazi između ulazne komore i predtretmana. Brzom reakcijom zaštićen je prirodni recipijent rijeka Bosna od negativnog utjecaja katrana na njen ekološki sistem.

Nadležne institucije u saradnji sa Policijskim odjeljenjem Rajlovac MUP-a Kantona Sarajevo rade na rasvjetljavanju cijelog slučaja. Do sada nije utvrđen izvršilac ovog djela, pojasnili su iz Vodovoda i kanalizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.