Otvaranje ove škole bilo je predizborno obećanje aktuelnog načenika Mandića i on čini sve da još nedovršenu školu otvori u ovoj godini jer su na izborima zbog obećanja da će škola primiti učenike u septembru mnogi stanovnici ovog naselja glasali za Mandića.

Načelnik Mandić daje prazna obećanja o početku rada osnovne škole na Šipu, a ne traži ni pomoć Općinskog vijeća Centar. Vladajuća "Trojka" (NIP, NS i SDP) ne miješa se u rješenje ovog problema. Ali na neispunjena obećanja Mandića reagiraju iz opozicije.

- Škola na Šipu nije mogla biti otvorena jer nije izvršen tehnički prijem, a nije nabavljen ni namještaj, odnosno nisu opremljene učionice. Poslije toga direktor Osnovne škole Šip zatražio je od drugih škola da im poklone stolice i klupe, da bi škola počela raditi početkom novembra. Na sjednicama Općinskog vijeća nismo raspravljali o otvaranju škole, samo nam načelnik Mandić šalje obavještenja preko Viber grupe i govori da je je izgradnja pri kraju  – kaže Mehmed Muharemović, zastupnik SDA u Općinskom vijeću Centar.

To nije jedini problem koji se mora riješiti da bi se škola otvorila.

- Prvo polugodište završava se s krajem godine i dolazi zimski raspust, zašto otvarati školu u novembru jer je realno da učenici krenu u ovu školu u drugom polugodištu. Uz to, sigurnost učenika prilikom dolaska u školu je ugrožena. Nisu urađeni trotoari, zaštitne ograde, a urađena je i niska ograda u fiskulturnoj sali, gdje će se nalaziti učenici prilikom igranja utakmica. Zbog svega toga planirano je da se Osnovna škola Šip završi 2022. godine, a Mandić je požurio da održi izborno obećanje koje je već prekršio. Problem je i novac da se škola završi, a Mandić kaže da je Općina Centar ispunila svoje finansijske obaveze, dok za ostatak finansiranja proziva Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo – ističe Muharemović.