open-navfaktor-logo
search
(Ne)zavisno pravosuđe
Pravosudna zajednica se obrušila na Ružicu Jukić, podržao je Dodik
Uvijek sam bio osuđivan da vršim pritisak, pa šta je sad ovo? Potpuno je žena u pravu, kakav je ovo progon, šta se dešava?, pitao je Milorad Dodik 
17.05.2019. u 15:49
get url
text

Izjava potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružice Jukić o uplitanju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u nezavisnost bh. pravosuđa izazvala je burne reakcije kako unutar same pravosudne zajednice, tako i na političkoj sceni.

Nakon što je Jukić prije dva dana oštro kritikovala službenike Američke ambasade koji su, prema njenim riječima, na nedavnom sastanku sa sudijama Goranom Nezirovićem i Brankom Perićem i glavnim tužiocem Tužilaštva TK Tomislavom Ljubićem gdje se razgovaralo o potrebama izmjena Zakona o VSTV-u pokušali da utječu na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, uslijedio je niz reakcija od samih aktera sastanka, predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, ali i pojedinih visokopozicioniranih političara.

U podužem postu koji je objavila na Facebooku, Ružica Jukić ponovila je svoj stav: nijedna ambasada, pa tako ni američka, nema pravo da se miješa u rad pravosuđa, bez obzira na to koliko su novca uložili u unapređenje pravosudnog sistema u BiH.

- Kao što sam i rekla, naravno, jasno je odavno da postoji u Ambasadi SAD-a jasna grupa zaposlenih, državljana BiH, grupa koja usmjerava Ambasadu da vrši pritisak na pravosuđe oko izbora pojedinih nositelja pravosudnih funkcija. Naravno, iz interesa politike. To nije ni javna tajna. To je činjenica. Krajnje je vrijeme da se sa tim oblikom pritiska prestane. Ako je nekog, onda je Ambasada SAD-a trebala privatno ili službeno kontaktirati mene i glavnu tužiteljicu Tadić i informirati za primjer o tom tko i zašto i u čijem interesu nas dvije ciljano prisluškuje i konstantno denucira u određenim medijima – napisala je, između ostalog, Jukić na Facebooku.

Glavni kantonalni tužilac iz Tuzle Tomislav Ljubić, koji je bio jedan od učesnika sastanka sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom i pomoćnikom USAID administratora za Evropu i Euroaziju Brockom Biermanom, kaže da je VSTV "otuđeni centar moći" koji donosi odluke po vlastitom nahođenju.

- Oni svojim radom u toj izoliranosti potpuno onemogućavaju profesionalnu zajednicu od 1.500 tužilaca i sudaca da se odrede prema rješenjima koje su oni ponudili. Ne bojim se hejtera, mediokriteta, prosječnih ljudi koji, kad izađete iz njihovog prosjeka, onda imate problem. Ja se hvalim da sam izvan tog prosjeka - poručuje Ljubić u izjavi za FTV.

Tužilac Ljubić jedan je od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva TK za naredni mandat. O tome da li će biti imenovan, odlučit će članovi VSTV-a na narednoj sjednici, koja bi trebala biti održana krajem maja. No, Ljubić kaže kako "nije ucijenjen pozicijom" i ne libi se kritikovati rad VSTV-a i potpredsjednice Jukić, za koju smatra de nema kredibilitet kritikovati njega, kao ni sudije Nezirovića i Perića.

- Ona sa njenih 56 godina ima svega osam godina rada u sudovima na području Tuzlanskog kantona na osnovnoj nadležnosti. Sa svojih 60, ja imam 40 godina rada. Proglasiti suce Gorana Nezirovića i Branka Perića trećerazrednim službenicima je bez presedana. To je zločin – nedvomislen je Ljubić.

Od izjava Ružice Jukić ekspresno se ogradio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji naglašava da sve što je izrečeno predstavlja njen lični stav, a ne stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Američka ambasada i USAID dali su "nemjerljiv doprinos uspostavi nezavisnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini", naveo je Tegeltija.

Nezvanično saznajemo da će javni istup Ružice Jukić o Ambasadi SAD-a, ali i o njenim kolegama koje je nazvala "trećerazrednim službenicima", biti posebna tema o kojoj će se diskutovati na idućoj sjednici VSTV-a.

U međuvremenu, jedan od rijetkih koji je dao podršku Jukić i njenim stavovima je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Želim da podržim potpredsjednicu VSTV-a u njenoj ocjeni. To je principijelno pitanje. Da sada uzmete i izdvojite jedan broj sudija i u nekoj ambasadi pričate s njima, i to smatrate normalnim. S druge strane, svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjeva naših da se to redefiniše, ako je iko to tražio godinama, da se promijeni sistem, poboljšaju efekti pravosudnog sistema, to sam bio ja. Uvijek sam bio osuđivan da vršim pritisak, pa šta je sad ovo? Potpuno je žena u pravu, kakav je ovo progon, šta se dešava? Ovdje ne smijete da imate mišljenje. Ako imate mišljenje, odmah dobijate tužbe, ako kažete svoj stav. Kakva je ovo zemlja? - zapitao se Dodik.

Drugačije mišljenje ima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, poznat po ranijim žestokim verbalnim okršajima sa Ružicom Jukić, zbog kojih su svojevremeno završili i na sudu.

- Moj Tomo, prije ćeš bukvi nešto objasniti, a da ona to shvati nego pravosudnoj Ruži – napisao je Mektić na Twitteru u komentaru na izjave tužioca Tomislava Ljubića.

 

Kako bi se cijela ova priča mogla završiti, znat ćemo više vjerovatno već na idućoj sjednici Vijeća kada će se vidjeti ko će podržati Ružicu Jukić, a ko će se, poput Tegeltije, ograditi od njenih izjava.

O svemu za sada mudro šuti glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, uprkos tome što se potreba za "transparentnijim imenovanjem sudija i tužilaca", koju su naglasili iz Američke ambasade, nedvojbeno odnosila i na njeno imenovanje za glavnu tužiteljicu u januaru ove godine, bez obzira na porazne rezultate Tužilaštva BiH u periodu u kojem je tom pravosudnom institucijom rukovodila kao vršiteljica dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.