open-navfaktor-logo
search
Badnji dan
Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori podjeljeni nalagali badnjake
Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori su i ove, kao i proteklih godina, Badnji dan proslavili podijeljeni na one koji podržavaju Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve (SPC) i na pristalice Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.
06.01.2022. u 18:36
get url
text
Crna Gora, Badnjak
Crna Gora, Badnjak

Nalaganje badnjaka tradicionalno je počelo danas na Cetinju, gdje su vjernici Mitropolije crnogorsko primorske i Crnogorske pravoslavne crkve odvojeno zapalili badnjake.

Vjernici CPC-a naložili su badnjake na cetinjskom Dvorskom trgu, dok su vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske nalagali badnjake ispred Cetinjskog manastira.

Prvi badnjaci naloženi su u prisustvu sveštenstva koje je predvodio mitropolit Joanikije, koji je čestitao okupljenima Badnji dan i Božić.

- Ovaj badnjak ima poseban značaj. Znamo kako je to bilo u vrijeme vladike Danila, kada su se Crnogorci sjedinili oko kolijevke Bogomladenca Hrista na Badnje večer i tu se zavjetovali i Gospod ulio hrabrost u njihova srca da odbrane i manastir i svoju vjeru i svoje svetinje i čast i obraz Crne Gore - istakao je Joanikije.

Episkop ostroško-nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Boris Bojović tokom nalaganja badnjaka na Dvorskom trgu na Cetinju istakao je da je "najpotrebnija sloga među nama, jer među Crnogorcima ima mnogo razdora koje moramo naći snage da prebrodimo".

U Podgorici su večeras vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) naložili badnjak ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja. Zbog epidemiloških mjera koje su na snazi u Crnoj Gori, večeras nije bilo obraćanja sveštenstva crkve.

Pravoslavni vjernici slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.

Badnji dan i večer 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.