open-navfaktor-logo
search
Praznik porodice
Pravoslavni vjernici Badnjim danom sutra počinju obilježavanje Božića
Pravoslavni vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru 7. januara će proslaviti jedan od najznačanijih praznika rođenje Isusa Hrista - Božić, koji se shvata i kao praznik porodice.
05.01.2023. u 11:21
get url
text

Uoči Božića 6. januara obilježava se Badnji dan čime i počinje božićno slavlje. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo, koje se na Badnji dan ujutro rano siječe i donosi pred kuću, a uvečer pali. 

Božić je porodični praznik, pa se na taj dan ne ide u goste. Izuzetak je jedino polaznik, prva osoba koja uđe u kuću na dan Božića, a obično je to dijete ili osoba bliska porodici. On ulazi u kuću i čestita Božić ukućanima riječima "Hristos se rodi", na šta ukućani odgovaraju "Vaistinu se rodi".

Polaznik zatim pali grančicu badnjaka i počinje da izgovara želje za domaćine i kuću - "Koliko iskrica toliko srećica. Koliko varnica toliko zdravlja i parica...".

Domaćin dijeli česnicu svakom ukućaninu i polazniku, a onaj koji u komadu česnice pronađe novčić po vjerovanju biće posebno srećan.

Večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka bit će održano sutra, 6. januara u 17.00 sati u Staroj pravoslavnoj crkvi svetih arhanđela Mihaila i Gavrila.

U subotu, na dan Božića 7. januara bit će održana sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.