open-navfaktor-logo
search
Neosnovano pritvoren
Pravobranilaštvo BiH tvrdi da je Budimirov zahtjev za odštetu previsok
Živko Budimir podnio je Državnom sudu tužbu protiv države i entiteta radi naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i jednomjesečnog pritvora tokom 2013. godine.
31.10.2022. u 15:34
get url
text

- Tužba se temelji na činjenici da je protiv tužitelja od 2013. do 2020. godine vođen krivični postupak u okviru kojeg je Budimiru u aprilu 2014. godine određen pritvor u trajanju od 29 dana, potom ukinut, nakon čega je postupak djelimično vođen u Sudu BiH, a potom u Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje je okončan oslobađajućom presudom - naveo je pravni zastupnik Budimira Ragib Hadžić.

Kako je objašnjeno, Budimir je podnio tužbu radi "naknade štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usljed povrede ugleda, časti, prava ličnosti i neosnovanog lišenja slobode i neosnovanog jednomjesečnog pritvora te umanjenja životne aktivnosti", u iznosu od 277.000 hiljada konvertibilnih maraka.

Kako stoji u tužbi, Budimira su krajem aprila 2013. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine lišili slobode.

Pravobranilaštvo BiH, koje zastupa državu, u odgovoru na tužbu je navelo da se radi o neosnovanom tužbenom zahtjevu jer, kako je navela punomoćnica Državnog pravobranilaštva Safija Kreštalica, organi države nisu vodili krivični postupak, niti su podigli optužnicu protiv Budimira.

- Postoji oblik moralne satisfakcije prema kojem je Sud dužan u novinama i drugim sredstvima javnog informisanja objaviti odluku iz koje proizilazi neosnovano lišenje slobode, ako oštećeni smatra da mu je potrebno za rehabilitaciju - navela je Kreštalica.

Tokom pripremnog ročišta, pravni zastupnik Budimira uložio je Sudu materijalne dokaze koje planira izvoditi tokom glavnog pretresa i dostavio ih Pravobranilaštvu, piše BIRN.

Iz Državnog pravobranilaštva zatražili su nastavak pripremnog ročišta jer je dostavljena dokumentacija obimna i treba im vremena da se očituju.

U tužbi se poziva na odluku Ustavnog suda iz 2013. godine kojom je zaključeno da postoji povreda prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – kada je Sud BiH odredio pritvor, a da za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uslov, te postojanje osnovane sumnje da je Budimir počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Budimiru se naknadno sudilo pred Općinskim sudom u Sarajevu po optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. On je 2019. godine oslobođen svih optužbi, navodi se u tužbi.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 23. novembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.