open-navfaktor-logo
search
O "historijskim rezultatima"
Pravo lice Katice: Progon policajaca zbog "državnog udara", komesar po želji stranačkog šefa i selfie za kraj
Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo sa 18 glasova za smijenila je Vladu Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom.
29.01.2020. u 20:49
get url
text

Glasanju je prethodila iscrpna rasprava prije koje su odlazeći ministri prezentirali rezultate svog (ne)rada u 2019. godini.

Tako je odlazeći ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, kadar NiP-a, vidno potresen i gotovo na rubu suza, govorio o radu ministarstva na čijem čelu je bio, te javnost još jednom pokušao uvjeriti da, najblaže rečeno, treba više da vjeruje njemu nego svojim očima.

- Ja sam sretan, ponosan i zahvalan Bogu što se danas nalazim na ovom mjestu i što sam bio dio ekipe koja je godinu dana budila nadu građanima da ovdje može puno bolje. Ja sam svjestan toga da je i u polju sigurnosti, gdje je Vlada pokazala svoje lice, Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo svoje lice, da je i to dokaz ove moje prve početne rečenice - kazao je Katica na početku svog obraćanja.

A kakvo je to lice pokazala Vlada čiji je Katica bio ministar i ministarstvo kojim je upravljao?

-Vladavina prava, vladavina zakona, vraćanje struke u policiju, pokazali kako se brani država (?!), kako se brane procedure, institucije, Nezavisni odbor, ministar, Vlada... - nabrajao je Katica.

Istina je, međutim, sasvim drugačija: Obezglavljena policija, narušeni međuljudski odnosi unutar MUP-a KS, neprovodivi zakoni, sumnjiva smjena komesara koja je rezultirala krivičnom prijavom protiv njega i članova Nezavisnog odbora, još sumnjivije imenovanje novog policijskog komesara, progon policijskih službenika nezakonitim disciplinskim postupcima, otimanje policije od struke (Uprava policije na čelu s komesarom) i njeno stavljanje pod političku kontrolu (ministra), a o čemu se oglašavao čak i visoki predstavnik Valentin Inzko...

VEZANI TEKST - Ko stavlja policiju pod političku kontrolu: Inzko upozorio na dešavanja u Kantonu Sarajevo

- Sjetite se prošle godine kada se pokušalo vaninstitucionalnim metodama, medijskom harangom, pritiscima i lažima, institucionalno odlučivanje u pogledu ocjene rada policijskog komesara, smjene policijskog komesara. Tada smo mi kao Vlada pokazali pravo lice - kazao je Katica.

Vlada je "pravo lice" policajcima pokazala valjda i onog momenta kada su ih optužili, ni manje ni više, nego za državni udar! Njihov mirni protest pred zgradom Vlade KS u znak podrške komesaru Mevludinu Haliloviću, ministrica Lejla Brčić upravo je tako okarakterizirala. Kasnije su ti isti policajci prolazili "sito i rešeto" jer su se drznuli da iskažu podršku komesaru kojeg nova vlast u Kantonu ne želi na čelu MUP-a. 

O načinu na koji je smijenjen policijski komesar Mevludin Halilović, koji nije ispunjavao želje tadašnje vladajuće garniture Faktor je također detaljno pisao.

- Historijski rezultat ove Vlade, vratili smo struku u policiju, iako je to nešto bez čega se ne može u svakoj drugoj oblasti. Kada slomite nogu, odete ortopedu i znate da je on završio tu školu i da će vas liječiti kako treba. U policiji je dosad bilo banaliziranje policijskog posla, bagateliziranje policijskog posla, nije bilo potrebno da završavate posebne škole, posebne fakultete da biste bili dobar kriminalistički istražitelj, da se ne bi dešavali slučajevi Dženan Memić, Sanjin Sefić, da se ne bi dešavali takvi kolapsi u sigurnosnom i pravosudnom sistemu. Vratili smo struku tim zakonom, to je jedan veliki, historijski korak ove Vlade - nabrajao je Katica.

Struka je i o tome kazala nešto sasvim drugo. 

VEZANI TEKST - Šta donose novi zakoni u KS: Policija se stavlja pod punu političku kontrolu

- Imamo formirane komisije, na zakonskim osnovama, koje su šarolikog sastava, gdje imamo svojevrsnu međukontrolu među članovima komisije, svojevrsne supervizore koji kontrolišu i ne daju da se rađa plodno tlo za bilo kakvu korupciju, za bilo kakav nepotizam. (...) Radili smo na pravima policijskih službenika upravo kroz ovaj zakon, uspjeli smo usvojiti dvostepenost koja je potpuno drugačija od onog kakvo je bilo. Imali smo sitem u kojem je bilo kadija te tuži, kadija ti sudi, jedna osoba može odlučiti o pravima policijskih službenika. Mi sada imamo pravi drugostepeni organ koji može odlučivati o pravima policijskih službenika i zaštititi ih - nabrojao je Katica.

O načinu kako je ministarstvo na čelu sa Katicom i komisijama o kojim govori "štitilo", tužilo i sudilo, Faktor je detaljno izvještavao dok je pratio disciplinske postupke protiv 30-ak policajaca koje su vođene pod jakim političkim pritiskom, i uz miješanje Komisije za sigurnost i Odbora za žalbe javnosti u rad Jedinice za profesionalne standarde. Na čelu Komisije za sigurnost pri Skupštini KS je NiP-ov, nekadšnji SDA-ov, zastupnik Elvedin Okerić koji se davno proslavio prezentiranjem zaključaka Komisije za sigurnost. Podsjetit ćemo na snimak u kojem se vidi da nije znao, doslovno, nabrojati niti jedan usvojeni zaključak.  

Odlazeći ministar nije mogao odoljeti, a da ne spomene i neuspjeli pokušaj nabavke helikoptera.  

VEZANI TEKST - Potvrđeno pisanje Faktora: Obustavljeni postupci protiv sarajevskih policajaca

- Ja se pitam koja to država, koja politička struktura ne želi jaku policiju. Jaka policija je ono što treba državi, što treba nama kao građanima. Jaka policija je ona koja ima helikopter. Koliko god neko lagao i spinovao i pokušavao da od toga napravi politički kapital, to nije istina, ja i sada kao ministar unutrašnjih poslova kažem doći će vrijeme, siguran sam u to kada ćemo vidjeti koliko je to bitno. Kada neko strada u nekom bespuću, na Bjelašnici - uzbuđeno je nabrajao Katica, ponovo spominjući državu, jer je, valjda, ponovo zaboravio da je bio na čelu kantonalnog MUP-a.

Rekao je Katica i da "nije tačno da je 40 miliona maraka, nego 10 miliona dolara ili 17 miliona maraka, isto onoliko koliko koštaju oni helikopteri koji su došli u Oružane snage. Isto, ne duplo više". Potom je, kao usput, dodao i "uz nabavku potrebne opreme, hangara, obuku kadrova", elegantno zaobilazeći navesti koliko bi to u konačnici koštalo, te napomenuvši da je to "projekat za narednih 30 godina".

VEZANI TEKST - Šta smo saznali na Katicinom pressu: Sve republike imaju helikopter, samo Sarajevo nema!?

- Jaka policija je ona koja ima preventivne mjere jake, koja ima videonadzor. Ja ću vas podsjetiti u prošloj godini je ova vlada uspjela uraditi da su ulazi i izlazi u Kanton i iz Kantona pokriveni videonadzorom. Ne može više desiti da neko počini krivično djelo, pobjegne u Republiku Srpsku, a da to nije zabilježila kamera. Sad to znamo -  kazao je danas Katica.

Ali nije rekao i da nadzor nad kretanjem građana KS neće vršiti ovlašteni policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, već državni službenici u MUP-u koje će na tu poziciju postaviti, odnosno uposliti, ministar i koji će direktno odgovarati pomoćniku ministra, odnosno ministru Katici.

Po novom zakonu, dabome. 

- Ovo je bila jedna Facebook vlada. Više je bila na Facebooku, u objavama, medijima, nego što je imala konkretne rezultate – rekao je  danas Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, u pauzi skupštinskog zasjedanja, objašnjavajući zbog čega, između ostalog, smijenjena Vlada treba da ode. 

Kao ni njegove kolege iz Vlade, ni Katica nije bio izuzetak kada je u pitanju samopromocija na ovoj društvenoj mreži. 

Tako je odlazeći ministar, koji je "vratio struku u policiju" u novogodišnjoj noći obišao policijske stanice na području Sarajeva, sve to lijepo zabilježio "selfijima" koje je napravio svojim privatnim mobitelom i objavio javno na svom Facebook profilu. 

Simpatičan potez, ali zna li odlazeći ministar Katica da li je time možda prekršio pokoji pravilnik koji tretira ko, kako i s kojim ciljem smije fotografisati unutrašnjost službenih prostorija MUP-a Kantona Sarajevo, posebno unutrašnjost kontrolne prostorije gdje se nalazi videonadzor? Zna li koja pravila važe za ovlaštene službene osobe kada su u pitanju objave putem društvenih mreža? Da su kojim slučajem, policajci koji su pozirali s ministrom te "selfije" objavili na svojim profilima, da li bi te objave bile predmetom unutrašnje istrage? 

Valjda je to to "lice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo" o kojem je Katica danas tako emotivno govorio. 

Na kraju svega treba podsjetiti na najočitiji primjer (ne)stavljanja policije pod političku kontrolu. Naime, javnost je najmanje mjesec prije izbora novog komesara Uprave policije KS saznala da će na tu poziciju doći Nusret Selimović. Faktor je, ne dovodeći u pitanja Selimovićeve kompetencije, tada na osnovu svojih saznanja koja su dolazila i iz NiP-a objavio da je on lični izbor šefa te stranke Elmedina Konakovića. Predsjednik NiP-a to nije pokušao čak ni negirati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.