open-navfaktor-logo
search
SPF
Pravna analiza: Borac je bio dužan izmiriti dug prema Lučiću, ili postići novi sporazum
Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je 19. novembra donijela odluku kojom se FK Borac Banja Luka obavezuje da igraču Mladenu Lučiću isplati finansijska dugovanja u iznosu od 36.700,00 KM do 5. decembra tekuće godine. Ako FK Borac Banja Luka tada ne isplati navedeni iznos i ne dostavi dokaz o uplati u odjel za ligaška takmičenja FSBiH trebala je nastupiti suspenzija odigravanja utakmica u nastavku takmičenja upočevši od tog datuma
12.12.2020. u 12:42
get url
text

U Obrazloženju ove Odluke navodi se da je Disciplinska komisija razmatrala zahtjev za isplatom finansijskog duga od FK Borac Banja Luka utvrđenog Sporazumom. FK Borac Banja Luka je dostavio pismeno očitovanje u kojem je traženo da se zahtjev odbaci i obustavi postupak protiv kluba zbog nenadležnosti Disciplinske komisije za rješavanje u predmetnom slučaju. Disciplinska komisija je tada pravilno postupila, te je u skladu s članom 117. Disciplinskog pravilnika utvrdila da je nadležna za donošenje odluke u predmetnom slučaju, analizira Sidnikat profesionalnih fudbalera BiH "slučaj Mladen Lučić"

Iz SPF podsjećaju da je igrač 4. decembra saznao iz medija da je Disciplinska komisija FSBiH promijenila svoje mišljenje i donijela odluku o prolongiranju izvršenja obaveze za FK Borac Banja Luka. Odluku Disciplinske komisije putem pošte igrač je dobio tek 9. decembra, a do tog trenutka nije ni na bilo koji način bio upoznat da je takav postupak u toku, a morao bi biti kao strana koja sudjeluje u postupku. Dakle, dan prije isteka roka je saznao je putem medija za postojanje nove odluke, a četiri dana poslije isteka roka zaprimio novu odluku. Zvuči zaista nevjerojatno kako je direktor FK Borac Banja Luka mogao znati prije samog igrača za novu odluku. To najbolje pokazuje njegova izjava u medijima u kojoj se između ostalog kaže "Lučić će preporučenom poštom dobiti odluku…". Nije li zapravo obaveza organa FSBiH da vode postupak, a ne direktora jednog premijerligaškog kluba, bez obzira o kome je riječ!? - pitaju iz Sindikata.

U pravnoj analizi dalje se navodi da je 9. decembra putem pošte igrač  zaprimio Odluku Disciplinske komisije FSBiH kojom se produžava rok za isplatu dugovanja FK Borac Banja Luka prema njemu do 21. decembra. U Obrazloženju navodi se da je Disciplinska komisija razmatrala molbu dostavljenu od FK Borac Banja Luka, kojom se traži odgoda roka za isplatu dugovanja prema igraču utvrđenog odlukom Disciplinske komisije. U molbi je FK Borac Banja Luka iznio tvrdnju da iznos finansijskog dugovanja ne odgovara knjigovodstvenom iznosu duga FK Borac Banja Luka prema igraču, kao i da je krajnji rok koji je Disciplinska komisija odredila za izmirenje finansijskih obaveza kluba prekratak da bi klub pravilno i potpuno utvrdio i usaglasio iznos finansijskih obaveza. Istom odlukom Disciplinska komisija je svoju raniju odluku stavila van snage.

- Dakle, u pismenom očitovanje prije donošenja prve Odluke Disciplinske komisije  godine FK Borac Banja Luka je tražio da se zahtjev igrača odbaci i obustavi postupak protiv kluba zbog nenadležnosti Disciplinske komisije za rješavanje u predmetnom slučaju, a onda nakon donošenja odluke isti traže da se rok za izvršenje odluke prolongira, kako bi se tačno utvrdio dug. Sporazumom između igrača i FK Borac Banja Luka utvrđen je dug kluba prema igraču i isti je potpisao direktor Dejan Lukendić, a isti je u obje odluke potvrdila Disciplinska komisija, te je dio obrazloženja Odluke u kojem se kaže da nema smetnji da se imenovanom klubu odobri produženje roka u cilju potpunog i pravilnog utvrđivanja iznosa finansijskih obaveza potpuno kontradiktoran - podsjećaju iz SPFBiH.

Ipak, u članu 62. stav 4. Pravilnika o Fudbalskim takmičenjima BiH stoji da:

VEZANI TEKST - Mladen Lučić prozvao Borac: Imamo i mi porodice i djecu, imate moć i kontrolišete Savez, ali...

- Ako je suspenzija nastala po odluci disciplinskog organa zbog neizmirenja obaveza, a u međuvremenu se zaključi sporazum o načinu izmirenja obaveza ili se obaveza izmiri, smatrat će se da je suspenzija automatski prestala danom potpisa sporazuma ili danom dostavljanja dokaza o izmirenju obaveze, a najkasnije u roku do 48 sati prije odigravanja prve naredne utakmice.

Dakle, niti je obaveza izmirena niti je bilo kakav novi sporazum potpisan u slučaju fudbalera Mladena Lučića. S toga je FK Borac Banja Luka o vezi s mogao samo i isključivo uložiti žalbu Apelacionoj komisji FSBiH u skladu s članom 123. Disciplinskog pravilnika i Pravnom poukom iz Odluke, a ne kako se u obrazloženju pobijane odluke Disciplinske komisije navodi: "razmatrala molbu dostavljenu od FK Borac Banja luka od dana 26.11.2020. godine, kojom se traži odgoda roka za isplatu dugovanja prema Mladenu Lučiću".

- U skladu s članom 117. tačka 3. Disciplinskog pravilnika i članom 62. stav 4. Pravilnika o Fudbalskim takmičenjima FK Borac Banja Luka je bio dužan izmiriti utvrđeni dug prema igraču ili postići novi sporazum i o tome obavijestiti odjel za ligaška takmičenja. Svako drugo postupanje koje je urađeno predstavlja kršenje odredaba postupka i pogrešnu primjenu propisa od strane Disciplinske komisije. Odbrana igrača Mladena Lučića obratila se službenim putem  Disciplinskoj komisiji FSBiH ukazavši na sve navedene greške napravljene u njegovom slučaju, te će s u narednim danima upoznati i međunarodne fudbalske organizacije s ovakvim postupanjem komisija, koje nedvojbeno nanose štetu igračima i oduzimaju njihova osnovna prava - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.