open-navfaktor-logo
search
Ispravna odluka
Pravilnik FIFA: Topalović opravdano dosudio penal za Želju, evo i zašto!
Nakon duela Đajića i Dacića zenički arbitar je nakon nekoliko sekundi razmišljanja pakazo na bijelu tačku
30.09.2018. u 23:02
get url
text

Fudbaleri GOŠK-a savladali su Željezničar na Grbavici sa 2:1, a mnogo prašina podigla je odluka sudije Sabrije Topalovića sa u 83. minuti dosudi jedanaesterac za domaće.

Nakon duela Đajića i Dacića, zenički arbitar je nakon nekoliko sekundi razmišljanja i potom pokazao na bijelu tačku.  Gotovo svi su konstatovali da je Topalović pogriješio, uz obrazloženje da je igrač Želje fauliran van kaznenog prostora, ali FIFA Pravilnik za sezonu 2018/19 kaže drugačije.

{$galerijaFotografija}

- Ako odbrambeni igrač počinje držati napadača izvan kaznenog prostora i nastavi ga držati unutar kaznenog prostora sudija mora dosuditi penal - piše u FIFA pravilniku.

S obzirom da Đajić imao kontakt sa Dacićem i u kaznenom prostoru sudija Topalović ispravno je postupio.

Ono što malo zbunjuje je činjenica da smo na Grbavici vidjeli neobičnu situaciju. U istom trenutku dvojica igrača GOŠK-a faulirali su dvojicu igrača Želje, a Topalović je kazneni udarac dosudio zbog Đajićevog prekršaja. Da je bio siguran u svoju odluku Topalović je potvrdio tako što je defanzivcu gostiju iz Gabele pokazao žuti karton uz obrazloženje da je namjerno povlačio protivničkog fudbalera u kaznenom prostoru!

{$galerijaFotografija}

Trenutak kada Đajić faulira Dacića u kaznenom prostoru GOŠK-a

FIFA - pravilnik
1 od 1
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.