Bilo da dočekujete novu godinu gledajući TV u dnevnoj sobi ili nazdravljajući šampanjcem u otmjenom noćnom klubu, tradicija je razlog za proslavu Nove godine s ljudima s kojima uživate.

Ako ste se ikada zapitali zašto se ljudi ljube u ponoć na Novu godinu - prema engleskom i njemačkom folkloru - prva osoba koju sretnete u novoj godini i priroda tog susreta, određuje ton za ostatak godine.

Poljubac se odnosi na jačanje veza koje želite zadržati u budućnosti. Ako par koji zajedno slavi ne odvoji vrijeme za poljubac, legenda kaže da to ne sluti dobro za vezu. Za samce postoji praznovjerje da ne poljubiti nikoga znači godinu usamljenosti..., piše Your Tango.

Ovo je možda proizašlo iz škotske tradicije Hogmanaya, njihove tradicionalne riječi za posljednji dan u godini. Tokom "Hogmanay zabave", uobičajeno je pokušati poljubiti sve u sobi dok zvona zvone u ponoć. Ali opet, ljubljenje nekog ljigavog slučajnog čovjeka koji može, a ne mora imati djevojku, definitivno je gore od ljubljenja nikoga. I naravno, uvjeriti se da su obje strane u potpunosti suglasne daleko nadmašuje zabrinutost koju bi bilo ko od nas trebao imati o tome da bi mogao propustiti novogodišnji poljubac.

Ideal strastvenog novogodišnjeg poljupca također je istaknut u modernoj popularnoj kulturi. U "Dnevniku Bridget Jones", na primjer, novogodišnji poljubac ponovo povezuje Bridget Jones i Marka Darcyja.