open-navfaktor-logo
search
Više njih, nego stolica
Prave ražanj, a zec u šumi: Sarajevska "Trojka" dijeli fotelje u KS, FBiH i na nivou države
Prave ražanj, a zec još u šumi. Tako otprilike izgleda želja za vlašću sarajevske "Trojke" koji uveliko međusobno dijele fotelje u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH, ali i na nivou države.   
30.09.2022. u 21:21
get url
text

Apetiti su im golemi, pa se tako sudeći po izjavama predsjednika nekih stranaka, izgleda vršila i raspodjela u ambasadama Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da se u političkim kuloarima, kada je riječ o ove tri stranke uopće ne spominju drugi kantoni osim Sarajevskog. 

Edin Forto, predsjednik Naše stranke smatra da on treba i dalje ostati na toj poziciji. No želju je iskazao i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kojeg SDP vidi kao novog kantonalnog premijera. 

VEZANI TEKST - Ko bi mogao biti premijer KS nakon izbora i ko se već "nudi" za tu poziciju?

U ovu fotelju rado bi i načelnici Starog Grada i Novog Grada Ibrahim Hadžibajrić i Semir Efendić. S obzirom na to da bi i Hadžibajrićev NES i Efendićeva Stranka za BiH mogli ostvariti izborni rezultat koji bi bio u novoj skupštinskoj većini bio jezičak na vagi, moguće su sve kombinacije. 

Šef Naroda i Pravde i kantonalni zastupnik Elmedin Konaković sebe vidi kao federalnog premijera, dok bi na poziciju ministra energetike i rudarstva u novoj federalnoj vladi imenovao aktuelnog ministra privrede KS Adnana Delića. 

Također, Konaković želi da njegov Elvedin Okerić i dalje bude predsjedavajući Skupštine KS. Dogodi li se takva situacija da "Trojka" ima skupštinsku većinu, onda NiP ne bi mogao dobiti poziciju kantonalnog premijera koju priželjkuje Aljoša Čampara, te se prema nezvaničnim informacijama Faktora, upravo oko toga vodi unutarfrakcijska borba u NiP-u. 

Kada je riječ o Našoj stranci, tu je i "kompenzacioni" Damir Arnaut koji se uveliko "začešljao" za državnog ministra pravde jer mu je dječački san da bude "genetski predodređeni" šef bh. diplomatije pao u vodu, nakon što se stari kadar NS-a Sabina Ćudić "izborila" unutar stranke za tu poziciju. 

Indikativne su i sve češće Konakovićeve poruke o "našem ambasadoru u Ankari", čime se daje do znanja da su se vodili ili se još uvijek vode i razgovori o podjeli ambasadorskih pozicija, a da bi on rado u Turskoj da ima svog čovjeka. 

U silnoj želji za vlašću, "Trojka" koja poručuje da želi "sarajevski koncept" preslikati u FBiH i BiH, zaboravila je na "sitan detalj koji mnogo znači". Jedno je dogovarati raspodjelu izbornog plijena od Baščaršije do Marin Dvora, a nešto posve drugo i iznimno kompliciranije u FBiH i na nivou države. Nacrtali su tako gdje ko sebe vidi u naredne četiri godine, ali su po svemu sudeći zanemarili činjenicu - kako do željenih fotelja u vlasti sa HDZ-om, odnosno na državnom nivou SNSD-om ili SDS-om i PDP-om. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.