"Pravda" ponovo na čekanju: Dvojica optuženih izostala sa suđenja

objavljeno: 22.06.2018. u 09:43

Današnje suđenje u predmetu ''Pravda'' koje je trebalo biti održano u Kantonalnom sudu Sarajevu odgođeno je jer se dvojica od ukupno 40 optuženih nisu pojavila na ročištu.

Zbog teške bolesti danas na suđenje nije došao Nihad Druškić, pojasnila je njegova braniteljica. Također, ni optuženi Hamdo Spahić nije pristupio zbog uganuća noge.

Sudija Igor Todorović je potom donio odluku da se početak suđenja odgodi za 13. juli.

U predmetu "Pravda" optuženo je ukupno 40 osoba i osam pravnih subjekata, a prvooptuženi je Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH. Iako je optužnica davno podignuta i potvrđena, suđenje u ovom slučaju još nije počelo. 

Alija Delimustafić optužen je da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. Dakle, u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem spomenutih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Kako je tada navedeno, riječ je o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.