open-navfaktor-logo
search
Sezona je gljiva
Prava su jesenska delicija, koja će se u ovo doba godine naći na mnogim stolovima
Slasne su, veoma nutritivno bogate i jednostavne za pripremu. Neruijetko su odlična zamjena za meso, a dobre su i u juhama te raznim drugim kombinacijama 
12.11.2018. u 15:08
get url
text

Sezona je gljiva, namirnice čija je upotreba toliko raznolika da nerijetko mijenja meso na tanjiru i postaje glavna zvijezda ručka. Ako ste ljubitelj ovih sezonskih namirnica, morate znati neka osnovna pravila o tome kako ih izabrati i skladištiti. Osim toga, gljive su različitog okusa i teksture, pa se svaka priprema na drukčiji način kako bi se dobilo ono najbolje od njih.

Kako se na ovom području najčešće jedu bijeli i smeđi šampinjoni, portobello gljive, shiitake, vrganji i bukovače, odlučili smo napisati dvije-tri riječi upravo o tim vrstama. 

Pravilno skladištenje U trgovinama se gljive često mogu naći pakovane, ali uvijek je bolje kupiti svježe, jer ih možete sami izabrati. Dobre gljive trebaju biti čvrstog i svježeg izgleda, bez ikakvih tačkica ili plijesni. 

Ne bi trebale biti vlažne ni isušene. Kako bi što duže ostale dobre i svježe treba ih čuvati u papirnatoj vrećici (koja će upiti višak vlage) na tamnom i hladnom mjestu ili u frižideru. Tako ih možete čuvati i do sedam dana, a ako ih želite zamrznuti, najprije ih skuhajte. Gljive nikada ne treba namakati u vodi, jer su poput spužve - upit će vodu pa neće biti tako ukusne kad se pripreme. Umjesto toga možete ih samo prebrisati suhom ili vlažnom krpicom te dobro posušiti papirnatim ručnikom. 

Šampinjoni su najbolji za sosove Bijeli ili smeđi, šampinjoni su najzastupljenije gljive u našoj kuhinji. To ne čudi, s obzirom na to da odgovaraju uz gotovo sva jela kao dodatak ili prilog, a odlični su za kremaste sosove i supe. Mogu se i dinstati, a fantastični su i u rižotu. Ove svestrane gljive ukusne su i ako se samo ispeku na tavi ili u pećnici, a mogu se i puniti raznim nadjevima. S njima nikada ne možete pogriješiti, jer blagog su okusa, koji neće dominirati ostatkom jela, a svejedno će zadovoljiti svačije nepce. 

Shiitake pašu uz tjesteninu i rižu Ove su gljive važan dio azijske kuhinje, ali sve veću popularnost posljednjih godina dobijaju i na našim prostorima. Punog okusa i bogate teksture, kuhane ili dinstane shiitake oplemenit će brojna jela s tjesteninom, rižom i povrćem. Osim toga, ove su gljive također izvrsne u juhi i umacima, a iznenadit će vaše nepce i u kombinaciji s tacosima. 

Portobello su dostojna zamjena mesu Portobello gljive zapravo su iste kao šampinjoni, samo u potpuno zrelom obliku, stoga su i veće od klasičnih šampinjona. Mesnate su i bogate teksture, zbog čega su odlična zamjena za meso. Kao i šampinjoni, lako se pune raznim nadjevima, a odlične su i na grillu jer se mogu marinirati. Izvrsne su i u burgerima umjesto pljeskavice, što će vam potvrditi svaki vegetarijanac, a slažu se i s čuvenim ruskim specijalitetom Stroganoff - mekanom govedinom ili junetinom u sosu od gljiva. 

Vrganji se izvrsno slažu s jajima Jaja i vrganji odlična su kombinacija, a ako ste barem jednom probali ovo jelo, znate o čemu govorimo. Glatke i kremaste strukture, vrganji su izvrstan izbor za brz subotnji ručak kada ne znate šta pripremiti. Razmutite nekoliko jaja, njima zalijete popržene vrganje s lukom i to je to - slastan ručak je na stolu.

Naravno, vrganji su odlični i u raznim drugim jelima, podnose svaki način kuhanja, pa ih možete isprobati u raviolima sa sosom od brokule ili čak pečene na tostu. 

Bukovača je odlična za gulaš Posljednja je na današnjem meniju gljiva kojoj najviše odgovara pečenje na laganoj vatri. Savršeno se sljubljuje s raznim začinima i biljem zahvaljujući blagoj i mesnatoj aromi.

Bukovača je gljiva za kojom trebate posegnuti kada želite da se ona zaista ističe u jelu. Može se kombinirati sa širokim rezancima i sosom ili kao nadjev za pitu, a najbolje će odgovarati u gulašu. 

Način soljenja gljiva  Pazite da ih ne presolite! Važno je znati kada ih treba posoliti,  jer so izvlači vodu iz namirnica, a gljive su same po sebi dovoljno vlažne, pa ako ih posolite prije samog kuhanja ili pečenja, pustit će vodu i kuhati se u vlastitu soku.

Za najbolji ukus gljive valja posoliti pred sam kraj kuhanja. Također, gljive vole visoku temperaturu, pa je potrebno uvijek dobro zagrijati tavu ili lonac prije pečenja odnosno kuhanja. 

Isprobajte jedan od klasičnih i svima omiljenih recepata - kraljicu jesenskog stola, kremastu supu od gljiva!

Potrebno je: 

Dvije kašike maslaca 250 g svježe narezanih šampinjona, bukovača i vrganja, manja glavica nasjeckanog luka,  dva režnja nasjeckanog bijelog luka, vrhnje za kuhanje,  čajna kašikica Vegete Natur, nasjeckani peršun, biber

Priprema: U loncu rastopite maslac, a potom dodajte nasjeckani luk. Kada luk postane staklast dodajte bijeli luk i gljive, pa ih dinstajte na laganoj vatri dok se ne smekšaju. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje (otprilike 200 ili 250 ml), miješajte desetak minuta dok se vrhnje ne zgusne i potom dodajte Vegetu Natur, peršun i biber.

Pustite juhu da vrije otprilike deset minuta i tada je gotova. Dobar apetit!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.