Pozorište mladih Sarajevo: Segor Hadžagić premijerno izveo stand up "Klasici u tranziciji"

Objavljeno: 15.12.17 u 11:17

Na maloj sceni ”Sead Bejtović Malecni“ dramaturg Pozorišta mladih Sarajevo, Segor Hadžagić, sinoć je premijerno izveo stand up ”Klasici u tranziciji“. 

Hadžagić: Dramaturg Pozorišta mladih Sarajevo
Hadžagić: Dramaturg Pozorišta mladih Sarajevo

Tokom nastupa parodirao je dosadne književne promocije, ali i današnji teatar koji je bespotrebno postao isuviše kompliciran stroj i treba se vratiti suštini: glumcu.

U sklopu show-a “Klasici u tranziciji", parodira Gogoljevu "Kabanicu", Kafkinu "Preobrazbu", žanr holivudskih teen filmova, naslove poput “American Psycho”, “Fight Cluba”, “Breaking Bad”... Nakon punk operete “Dr. Jekyll i Mr. Hyde s Vratnika”, osvrnuo se na bh. zbilju, negativne društvene pojave, kulturu, izopačenost medija, ali i autoironično izrugao vlastitoj struci.

- Prikladan festivnim aktivnostima u novogodišnjem raspoloženju, Segor Hadžagić, satirički kombinuje svjetske klasike na postmodernistički način i to ne samo u dramaturškom, već i u izvođačkom smislu. Nekima će biti smiješno, a nekima će ostaviti gorak ukus pitanja koja o savremenosti i aktuelnosti klasika koja Segor dovodi do apokalipse apsurdnog žanra komparirajući ih sa domaćim kolokvijalnim trivijalnostima. Ovim stand up nastupom našeg dramaturga otvaramo Malu scenu Pozorišta mladih za kabaretske aktivnosti za odrasle (i još uvijek mlade) koje planiramo uvesti u narednoj godini- istakla je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih.