open-navfaktor-logo
search
Projekti
Pozorište mladih Sarajevo priprema lutkarsku predstavu "Mala noćna priča"
Pozorište mladih Sarajevo u koprodukciji sa Internacionalnim festivalom MESS počelo je sa radom na novom projektu "Mala noćna priča" reditelja Darka Kovačovskog, a po motivima bajke "Džalsemino u zemlji lažova" Giannija Rodarrija.
07.02.2022. u 10:34
get url
text

- "Mala noćna priča" je drama inspirisana motivima bajke Giannija Rodarrija. To je fantastična melodrama za djecu, koja nas uvodi u svijet fantastike preko dramskog zapleta, koji daje mogućnost da je likovi razvijaju ne preko riječi nego preko ogoljene konstrukcije radnje. Glavni motiv je ljubavna intriga koja počinje u momentu kada porcelanska balerina dođe na stari tavan. U nju se zaljubljuju kako hrabri pilot tako i Bijeli pacov. To su ujedno i dvije poluge osnovnog sukoba – rekao je Darko Kovačovski.

Scenografiju, kostimografiju kao i kreacija maski u predstavi radi: Nadja Vasileva, izradu scenografskih i lutkarskih elemenata: Mirjana Čistopoljski, dok muziku potpisuje: Igor Kasapović

U predstavi igraju: Mario Drmać, Alma Merunka, Edhem Husić, Sanin Milavić i Suada Ahmeašević.

 

- Moramo biti zadovoljni da i ovu godinu počinjemo sa projektom za djecu, lutkarskom predstavom "Mala noćna priča". Dva značajna trenutka za ovaj projekat jeste da po prvi put u Pozorištu mladih imamo lutkarsku predstavu u kojoj se koriste grand ginjole ili estradne lutke što laički rečeno znači glumac-lutka. Što će biti dodatni izazov našim glumcima za sam proces i animaciju. Dodatno je važno što Darko Kovačovski ponovo režira u Pozorištu mladih Sarajevo, jer nam njegovo znanje o teatru i lutkarstvu pomaže u misiji da obnovimo lutkarsku scenu u Sarajevu - istakli su iz Pozorišta mladih. 

U sklopu implementacije projekta "Kultura pripada i meni" za predstavu se pripremaju titlovi i audiodeskripcija.

Premijera predstave planirana je krajem februara, na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.