open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP 2020
Poznato šest reprezentacija iz "prvog šešira": Pet timova u borbi za preostala četiri mjesta
Koliko god je bio važan bod iz Beča, bitna su bila i tri boda iz domaćeg susreta Lige nacija protiv Sjeverne Irske, kojima su se najbolji bh. fudbaleri uvrstili u drugu jakosnu grupu za žrijeb kvalifikacija za EP 2020
16.11.2018. u 15:19
get url
text
Žrijeb kvalifikacija za EURO 2020
Žrijeb kvalifikacija za EURO 2020

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine remijem na gostovanju kod Austrije (0:0) promovisala se u pobjednika grupe B3 i tako osigurala plasman u A diviziju Lige nacija.

Bod na stadionu "Ernst Happel" Zmajevima je bio dovoljan da čekiraju mjesto u među 12 najboljih selekcija Starog kontinenta za novi ciklus novoformiranog UEFA-inog takmičenja.

Koliko god je bio važan bod iz Beča, bitna su bila i tri boda iz domaćeg susreta Lige nacija protiv Sjeverne Irske, kojima su se najbolji bh. fudbaleri uvrstili u drugu jakosnu grupu za žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

I dok je situacija oko "pole pozicije" naše najbolje selekcije u žrijebu grupa za naredni EURO bila jasna još nakon duela sa Sjevernom Irskom na Grbavici, situacija oko reprezentacija koje će čini "prvi šešir" još nije riješena.

Naime, deset najboljih selekcija iz divizije A Lige nacija bit imat će ulogu nositelja prilikom žrijeba koji će se održati 2. decembra u Dublinu.

Mjesto u "prvom šeširu" za sada su osigurali aktuelni svjetski prvaci Francuzi, bronzani sa posljednjeg Mundijala Belgijanci, kao i selekcije Italije, Portugala, Švicarske i Španije, s kojom će Zmajevi snage odmjeriti u prijateljskom susretu koji se u nedjelju igra u Las Palmasu.

Za preostale četiri pozicije u prvoj jakosnoj grupi, u kvalifikacijama za EP, još se bore reprezentacije Holandije, Njemačke, Poljske, Engleske i Hrvatske. U slučaju da dvije selekcije na kraju budu imale identičan broj bodova, gol-razlika će odlučiti ko će žrijeb za EURO početi iz najjačeg "šešira".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.