- U petak, 30. aprila oko 23 sata na području Maksimira u Ulici Donje Svetice, 36-godišnjak je u skladišnom prostoru trgovačkog društva iz Zagreba, zatekao beživotna tijela 38-godišnjaka i 42-godišnjaka s kojima je prethodno bio u društvu. Smrt muškaraca je najvjerojatnije nastala kao posljedica konzumacije narkotika. Kriminalističko istraživanje je u toku - saopćila je zagrebačka policija.

Kako hrvatski mediji neslužbeno prenose, policija sumnja da je droga koja je prouzročila ovo dvostruko predoziranje sa smrtnim ishodom GBL, inače glavni sastojak druge slične droge GHB-a, koja se u uličnom slengu naziva i liquid, G ili tekući ecstasy, premda zapravo s pravim ecstasyjem (MDMA) po hemijskom sastavu nema nikakve veze. Naime, efekt MDMA je u početnom djelovanju isti, odnosno izaziva euforiju, no kod GBL-a, ako ga se konzumira u većoj količini, dolazi do uspavljivanja i može prouzrokovati smrt.

GBL je inače glavni sastojak druge slične droge GHB, odnosno GBL se prilikom konzumiranja u tijelu pretvara u GHB. Upravo zbog toga što je riječ o sirovoj supstanci, GBL je puno jači od GHB-a. Nakon prvoga efekta euforije koji izazivaju male doze, veće doze djeluju kao depresor živčanoga sistema te mogu izazvati komu i smrt.

GHB i GBL najčešće se pojavljuju u obliku tekućine, koja se onda kapaljkom stavlja u piće, a pogotovo je opasan ako se konzumira s alkoholom.

Jesu li dvojica umrlih muškaraca pretrjerali s dozom ili su uzimali još nešto, moći će se utvrditi tek nakon obdukcije, odnosno nakon toksikološkog vještačenja koje obično duže traje.

Pitanje je hoće li, upravo zbog davanja prostora, neko krivično odgovarati u ovom slučaju.

Navodno je treći mladić koji se spominje u policijskom saopćenju rekao da ih je ostavio u skladištu oko 19 sati, da bi ih, kada se vartio, zatekao mrtve.

Upravo zbog mogućnosti da je neko dvojici dao drogu da je konzumiraju ili im pak samo dao prostor za konzumaciju, policija i provodi istraživanje.