open-navfaktor-logo
search
Lova do krova
Poznato koliko će zaraditi osvajač Svjetskog prvenstva u Kataru
Osvajač Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje završava večeras u Kataru, zaradit će 42 miliona dolara (oko 77 miliona KM).
18.12.2022. u 14:53
get url
text

Tim koji izgubi u finalu između Francuske i Argentine dobit će 30 miliona dolara (55 miliona KM) iz FIFA nagradnog fonda od 810 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo 2018. godine, savez ove zemlje dobio je 70 miliona KM iz FIFA-inog nagradnog fonda od 736 miliona KM.

Ne ide sav novac igračima, ali se od njih očekuje da dobiju dobar dio. Francuski igrači kao što je Kylian Mbappe kazali su kako je u redu da njihova federacija isplati bonus od oko milion KM za pobjedu u finalu, objavio je francuski sportski dnevnik L'Equipe.

Svaka nacionalna fudbalska federacija dobija najmanje 16,5 miliona KM u novčanom nagradnom fondu za igranje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, plus po 2,7 miliona KM za troškove pripreme za turnir.

Trećeplasirana reprezentacija Hrvatske zaradila je oko 50 miliona KM novčane nagrade. Maroko, koji je završio na četvrtom mjestu, dobit će 46 miliona KM.
Ukupni prihod FIFA-e u protekle četiri godine iznosio je oko 14 milijardi KM, od čega je većina od prijenosa i sponzorskih ugovora, plus prodaja karata i gostoprimstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.