open-navfaktor-logo
search
Po potjernici Interpola
Poznato koga je SIPA uhapsila u akciji u Mostaru
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru uhapsili dvije osobe za kojima je bila raspisana međunarodna potjernica NCB Interpola.
24.06.2020. u 14:38
get url
text

Prema nezvaničnim informacijama, koje je prenio Večernji list, pozivajući se na policijske izvore, uhapšeni su trećeosumnjičeni u aferi Vjetrelektrane, vlasnik firme Lager Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić, čije izručenje traži Hrvatska.

Uhapšeni su trenutno u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u toku krim-obrada, a saznaje se da su zajedno s Bašićem i Stipićem i njihovi advokati.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjana državna sekretarka u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za krivična djela trgovanja utjecajem, zlopotrebe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Bašić i Stipić se tereti za nuđenje 45 hiljada eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja firmi CEMP pri dobijanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš - Pađene.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da će uhapšeni nakon krim-obrade  biti predati u nedležnost Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.