open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo traži pritvor
Poznato koga je FUP hapsio u Živinicama: Slovence izvarao za maske, Bosance za CNC mašine
Tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Tuzla predložio određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Seada Žilu (57), trenutno nastanjenog u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.
30.10.2020. u 11:27
get url
text

Žilo je osumnjičen da je tokom 2019. godine kao direktor i predstavnik firme Winsdor Group d.o.o Zavidovići, koju je preuzeo tokom 2019. godine, lažno prikazivao podatke i dvije osobe doveo u zabludu i oštetio ih za određene iznose novca i druge imovine, a kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

VEZANI TEKST - FUP uhapsio direktora živiničke firme: Izvarao kupce CNC mašina i "zaradio" više od 43.000 KM

U ovom periodu je, djelujući iz Tuzle, bio u kontaktu sa dvije osobe, iz Cazina i Bileće, lažno im predočio da će im iz uvoza nabaviti CNC mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u novcu ili stvarima, što su ovi obrtnici i učinili, iako je znao da radne mašine neće ni nabaviti niti isporučiti. Tako je osobu iz Cazina oštetio za oko 29.000 KM, dok je šteta koju je nanio obrtniku iz Bileće 14.000 KM.

Prevarom u privrednom poslovanju pribavio jei firmi Windsdor Group protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 43.000 KM.

Pripadnici Federalne uprave policije iz terenskog ureda u Tuzli su pretresli prostorije koje koristi, te osumnjičenog uhapsili prekjučer.

Istražuje ga i SIPA

Obavljena je kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva, a postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Protiv uhapšenog Seada Žile i još jedne osobe u aprilu je SIPA podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima zbog sumnje u pranje novca, a u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju i prevara.

VEZANI TEKST - Malverzacije sa medicinskom opremom: SIPA podnijela izvještaj protiv dvije osobe i dvije firme

Tome je prethodila istraga koju je provela SIPA zbog sumnje da su "oprali" 300.000 eura i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz Slovenije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, potvrđeno je tada z SIPA-e.

Iz ove policijske agencije tada su kazali da su aktivnosti na dokumentovanju prijavljenih krivičnih djela započete i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima iz inostranstva.

Riječ je o istrazi prevare sa isporukom zaštitnih maski koje je Slovenija naručila iz BiH, a trebale su stići u tu zemlju preko Italije.

Slovenija je za nabavku zaštitne opreme uplatila određeni novčani avans, ali robu nikad nisu dobili.

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin izjavio je ranije da se u zapletu oko tri miliona maski koje je ta država naručila, radilo o klasičnoj prevari.

- Teretu se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari - kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Višestruki povratnik

Zenički Kantonalni sud je također protiv Seada Žile potvrdio optužnicu još 2016. godine, zbog istovjetnih krivičnih djela.

On je tada, skupa sa Lidijom Boros, optužen da su, kao odgovorne osbe ARI Agencije, za koju su lažno predočili da je specijalizirano preduzeće za digitalne štamparske tehnologije i zaštite u štamparskoj i grafičkoj tehnologiji, prevario dvije osobe uzevši im unaprijed 3.270 eura za digitalni printer koji im nikad nije isporučen.

Iz FUP-a su jučer saopćili da se radi o osobi koja je povratnik u izvršenju krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju, da postoje indicije da je oštetio i druge osobe ili firme, te pozvali građane da se obrate FUP-u ili Tužilaštvu ukoliko su oštećeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.