open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Poznato kada bi mogla biti imenovana nova Vlada KS, sutra se bira predsjedavajući Skupštine
Sutra je nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, a jedina preostala tačka dnevog reda jeste izbor rukovodstva Skupštine.
08.12.2022. u 12:52
get url
text

Sutra će se izabrati predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Skupštine KS, ali još uvijek nije bilo govora o formiranju Vlade KS, odnosno o imenovanju novih ministara i premijera.

Velika je mogućnost da će nova Vlada biti imenovana tek početkom 2023. godine, odnosno početkom januara, a ovu infomaciju Faktoru je potvrdio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Nakon što se formira rukovodstvo Skupštine, klubovi stranaka dostavit će prijedlog za mandatara Vlade, koji će potom dostaviti prijedlog ministara.

Mandatar Vlade trebao bi biti imenovan do 20. decembra, nakon čega se očekuje da će dostaviti svoje prijedloge.

"Trojka" koju čine Naša stranka, SDP i Narod i pravda imaju većinu od 18 ruku u Skupštini, s tim da će im se u koaliciji pridružiti Stranka za BiH i Za nove generacije sa kojom ove tri stranke koaliraju na federalnom i državnom nivou.

Prema aktuelnom sazivu ministara u Vladi KS, sedam ministarskih mjesta pripada NiP-u, dok po tri ministra imaju SDP i Naša stranka, koja također ima i premijera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.