open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Poznati banjalučki privatnik oslobođen optužbi za polno nasilje nad djecom i nasilje u porodici
Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je Banjalučanina A. Š. (42) optužbi za krivična djela polno nasilje nad djetetom i nasilje u porodici.
31.12.2020. u 12:48
get url
text

Radi se o poznatom banjalučkom privatniku, koji je naslijedio dugogodišnji porodični biznis, ali zbog zaštite maloljetnih žrtava nećemo objavljivati njegov identitet.

Postupak je bio zatvoren za javnost i trajao je oko tri godine, te nisu poznati detalji optužbi koje su se A. Š. stavljale na teret kao ni sam tok suđenja.

Optuženi i njegovi branioci su presudu dočekali sa vidnim oduševljenjem, a on je prije izlaska iz sudnice i zaplakao.

A. Š. je uhapšen još u oktobru 2017. godine zbog sumnje da je počinio četiri krivična djela nasilje u porodici, te dva krivična djela polno nasilje na djetetom.

Kako saznajemo, A. Š. se teretio da je u periodu od aprila 2016. do jula 2017. godine u namjeri zadovoljenja polnih nagona u više navrata počinio polne radnje nad dvoje maloljetne djece, kao i da je djecu i njihovu majku, odnosno svoju bivšu suprugu, fizički i verbalno napadao, te bezobzirnim ponašanjem ugrozio integritet djece.

Tokom današnjeg izricanja presuda, obrazloženo je da su utvrđeni brojni nedostaci, kao i nezakonito prikupljeni dokazi na kojima se presuda ne može zasnivati, te da se radi o kompleksnom predmetu.

U cijeli slučaj je bio uključen i Centar za socijalni rad Banja Luka, čiji su stručni radnici vodili postupak mirenja bračnih partnera, a organ starateljstva je učestvovao u postupku dostavljanja mišljenja o povjeravanju maloljetne djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.