open-navfaktor-logo
search
O zabrani abortusa
Poznati američki sportisti: "U ovoj zemlji oružje ima više prava od žena"
Milioni žena u SAD-u mogle bi izgubiti zakonsko pravo na abortus nakon što je Vrhovni sud poništio presudu staru 50 godina, koja je pobačaj legalizirala u cijeloj zemlji.
25.06.2022. u 17:22
get url
text

Poništavanjem ove presude, Vrhovni sud je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na abortus. Ubuduće će svaka država pojedinačno odlučivati o legalnosti pobačaja.

Presuda je izazvala osudu i u sportskom svijetu.

VEZANI TEKST - Vrhovni sud SAD-a poništio presudu staru 50 godina koja je legalizirala abortus u cijeloj zemlji

Među prvim osobama iz svijeta sporta koja je osudila ovu odluku je  američka teniska legenda Billie Jean King koja je prije nekoliko godina u svojoj biografiji otkrila da je pobacila i opisala probleme s kojima se suočavala u vrijeme prije Roeove odluke protiv Wadea.

Prema njezinim riječima, posljednja odluka Vrhovnog suda o promjeni postojećeg presedana neće zaustaviti pobačaje.

- Međutim, ova odluka spriječit će siguran pristup ovoj ključnoj zdravstvenoj usluzi - napisala je King na Twitteru, te nastavila:

- Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države - dodala je King.

Stigla je i rekacija predstavnice američke ženske košarkaške lige WNBA, ali i njihovog muškog kolege i prve zvijezde NBA LeBron James.

- Jesmo li uopće još uvijek demokratija kada oružje ima više prava od žena u ovoj zemlji - napisalo je vodstvo WNBA, koje je saželo brojne komentare igračica i timova u ovoj profesionalnoj američkoj ligi nakon odluke Vrhovnog suda da poništi presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine.

- Odluka Vrhovnog suda primjer je odluke grane vlasti koja nema kontakt s ovom zemljom i koja je zaboravila važnost ljudskog dostojanstva - napisalo je vodstvo lige.

Legenda WNBA i peterostruka olimpijska pobjednica Sue Bird također je odgovorila na odluku, napisavši na Twitteru: "Potpuno sam depresivna".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.