open-navfaktor-logo
search
Zločini u Donjem Vakufu
Poznata imena uhapšenih u Banjoj Luci, neće svi biti predati Tužilaštvu
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Banje Luke uhapsili sedam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti, potvrdila je SIPA.
08.12.2020. u 14:30
get url
text

Osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Kako je Faktoru potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, uhapšeni su Boško Savković, Sekula Šišić, Jovan Šatara, Zdravko Balaban, Jordan Ilić, Nenad Tanasić i Boško Bilić.

Iz SIPA-e je potvrđeno da će nakon kriminalističke obrade četiri uhapšene osobe biti predate Tužilaštvu BiH.

VEZANI TEKST - SIPA u Banjoj Luci uhapsila više osoba zbog ubistava i mučenja civila Donjeg Vakufa

Trojica osumnjičenih neće biti predata zbog, kako saznajemo, sumnje u infekciju koronavirusom.

- Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su učestvovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povredaa, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.